2024. április 30. - Katalin, Kitti
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Megjelent Karinthy új könyve

Karinthy Márton egykori színművészeti főiskolai csoporttársai, mások mellett Ascher Tamás és Kornis Mihály vallanak főiskolai éveikről, illetve magáról a szerzőről A vihar kapuja című kötetben, amelyet kedden mutattak be Budapesten. "Van nekem egy második
2007. december 4. kedd 19:14 - Hírextra

Az író a bemutatón felidézte, hogy a nagybátyja, Karinthy Gábor élettörténetén keresztül megírt családregénye, az Ördöggörcs papírra vetése közben elakadt, és éppen ezzel egy időben iratkozott be a Színművészeti Egyetem doktori képzésére.

Mint mondta, ekkor azt hitte, "megúszta" az írást, disszertációként azonban akkor is egy írásművet kértek tőle. Ekkor készítette el korábbi főiskolai csoportja, az 1973-ban végzett rendezői osztály tagjaival a riportokat.

A csoporttársakkal egyenként felvett interjúkból egy emlékmassza állt össze - mutatott rá a szerző, hozzátéve, hogy a 2002-től készült beszélgetések nagyon őszintére sikerültek. "Az emlékezés fátylán át forró drámák játszódnak a kötetben" - tette hozzá.

A Vihar kapuja egyrészt arra utal, hogy más-más felvezetésből jutnak el a beszélgetőpartnerek ugyanazokhoz az emlékekhez, másrészt arra, hogy a felidézett időben készültek átlépni a színházi élet viharos kapuját - mondta a japán rendező, Kuroszava Akira filmjére is utaló címmel kapcsolatban a szerző.

A több mint 370 oldalas kötetben három - a Közeledések, a Találkozások és az Elválások című - fejezetbe tagoltan olvashatók a párbeszédek, az interjúalanyokat többek között a szerző apja, Karinthy Ferenc Napló című írásának vonatkozó részletei választják el.

A kötet lapjain Ascher Tamáson és Kornis Mihályon kívül Gáll Ernő, Illés István, Meczner János, Nagy András László, Szőke István és Valló Péter szólal meg.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását