2024. április 30. - Katalin, Kitti

Ezzé lett magyar hazátok

A magyar nemzeteszme története nem zárult le, 1989 utáni szerepe sikeresnek tekinthető, s a nemzet fogódzó lehet a globalizáció világában is - többi között ezt emelték ki ismert történészek Gyurgyák János író könyvének hétfői budapesti bemutatóján.
2007. december 4. kedd 07:48 - Hírextra
Az "Ezzé lett magyar hazátok - A magyar nemzeteszme és nacionalizmus története" című kötetet Schmidt Mária, Gerő András és Romsics Ignác egyaránt hiánypótló, megkerülhetetlen tudományos munkaként értékelték.

Romsics Ignác rámutatott: az előszóban és az epilógusban felvázolt jelenbeli politikai és intellektuális helyzet megváltozik, elmúlik majd. Gyurgyák ugyanis az epilógusban azt írta, hogy az 1980-as évek szellemi reneszánszából nem lett semmi, hanem politikai és érzelmi szempontból kettészakadt, múltját és értékeit nagyrészt elvesztette a nemzet, a társadalom pedig "végletekig atomizált".

Schmidt Mária méltatta a mű érdemeit, ugyanakkor mindenekelőtt a magyar nemzeteszme értékes oldalának felmutatását és a más nemzeteszmékkel való összehasonlítást hiányolta a munkából.
Gerő András egyetértett az utóbbival, mint rámutatott: a magyar nacionalizmus és nemzeteszme történetének egyediségét csak más országokéval összevetve lehet csak megmutatni.

A szerző szerinte hanyatlástörténetet írt, bizonyos értelemben Szekfű Gyula nyomdokain.

Az Osiris Kiadónál megjelent 660 oldalas könyv fejezetcímei: a XIX. századi liberális nacionalizmus és ellenzői, a polgári radikálisok és az urbánusok nemzetfelfogása, a magyar fajvédelem és fajelmélet, a konzervatív nemzeteszme, a népiek nemzetfelfogása, szocialista és kommunista nemzetkoncepciók, valamint egy nemzet a pártok csapdájában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását