2024. május 3. - Tímea, Irma

Hihetetlen áttörés a nanotechnológiában

Nanotechnológia segítségével olyan chipet fejlesztettek amerikai kutatók, amely az emberi test kisebb mozgásait, akár a szívdobogást is képes árammá alakítani és ezzel tölteni a különböző készülékeket.
2011. április 1. péntek 08:53 - HírExtra
A Georgiai Műszaki Egyetem kutatói egy kiállításon mutatták be a mérföldkőnek minősített technológiát. Zhong Lin Wang kutatásvezető és csapata úgy véli, az új chip lehetővé teszi majd, hogy olyan elektronikus eszközöket használjunk, amelyekhez nem kellenek majd elemek, vagy amelyeket nem kell majd a hálózatról tölteni.

"A nanogenerátoraink megváltoztathatják az életet a jövőben. Felhasználásuknak csak a képzelet szab határt" - magyarázta Zhong Lin Wang.

A chipben cink-oxid naonvezetékek vannak, amelyek áramot fejlesztenek, ha megfeszülnek, vagy meghajlítják őket. Ez azt jelenti, hogy a test bármilyen mozgása áramot fejleszthet, a sétától a szívdobbanásig.

Zhong Lin Wang azon dolgozik, hogy felfoghassák és összegyűjthessék a nanovezetékek millióinak az energiáját. Ezek a vezetékek olyan kicsik, hogy egy hajszálban akár 500 is elférne. A nanogenerátor prototípusából öt már akkora feszültséget, 3 Voltot tud szolgáltatni, mint két szabványos AA ceruzaelem. A kutatók szerint pár Volt kevésnek tűnhet, de a kapacitást rohamtempóban fejlesztik. Idővel olyan hordozható elektronikus berendezések áramellátása is megoldható velük, mint egy mobil vagy egy iPod.
Forrás: vilagtudomany.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását