2023. december 2. - Melinda, Vivien

A nanotechnológia árnyoldalai

A nanotechnológiában alkalmazott parányi részecskéknek az azbeszthez hasonló káros hatásai lehetnek - jelentette ki a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem docense. A nanotechnológia olyan részecskék előállítását és használatát jelenti, amelyek l
2008. szeptember 5. péntek 19:15 - Hírextra
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem docense az InfoRádióban elmondta: a háztartásban, elektronikában, élelmiszeriparban alkalmazott pici nanorészecskék a bőrön átjutva árthatnak a szervezetünknek, ezért az ilyen termékek biztonságosságának fokozott vizsgálatára van szükség.

Nagyné László Krisztina hozzátette: míg egy újonnan kifejlesztett gyógyszert hosszasan kell tesztelni a forgalomba hozatal előtt, addig a nanotechnológiával dolgozó gyártókat semmilyen kötelezettség nem terheli.

Bár sokaknak ez egy ismeretlen, különleges technológiát jelent, valójában mindannyiunk életében jelen van, hiszen az egészségügyben vagy a fitnesz területén majdnem 300 termékben vannak nanorészecskék, a háztartásokban és a kertészetekben további 60 termékre jellemző ez. Használja emellett az élelmiszer- vagy a kozmetikai ipar is.

Mint azt Nagyné László Krisztina elmondta, a többi mellett a napvédő szerekben van titándioxid, amely képes áthatolni a bőrön, bejut a sejtekbe és mérgezi azokat.
Forrás: inforadio
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását