2024. május 5. - Györgyi

Ezrek az utcán - kormányellenes tüntetések országszerte

Ezrek vonultak az utcákra szombaton Olaszország mintegy száz városában, hogy Silvio Berlusconi konzervatív kormánya ellen tüntessenek.
2011. március 12. szombat 22:39 - HírExtra
A tiltakozás mindenekelőtt a kormány tervezett alkotmánymódosítása ellen irányult. Újra demonstráltak emellett az egyetemisták és a főiskolások az oktatási rendszerben tervezett újabb megszorítások miatt - jelentette az olasz média. Romában ezrek vonultak végig a történelmi belvároson egyebek közt egy 60 méter hosszú szalagtranszparens alatt, amelyen az állt: "Megvédjük az alkotmányt - ha nem most, akkor mikor?"

Szolidaritási megmozdulásokra került sor több európai fővárosban is, például Madridban, Prágában, Londonban és Párizsban.

A többszörösen perbe fogott 74 éves olasz kormányfő kabinetje csütörtökön - éppen az egyik ellene indított korrupciós eljárás újrafelvételének napján - fogadott el reformtervet az olasz igazságügyi rendszer jelentős átalakítására.

A tervezet élesen elválasztaná a vizsgálóbírók munkáját az ítélkező bírókétól. A Berlusconival többször összeütközésbe került Legfelsőbb Bírói Tanács tevékenységi körét is megreformálnák; elveszik tőle a bíróságok fölötti felügyeleti jogot, s átadják azt egy külön testületnek, amelynek tagjai az igazságszolgáltatás rendszerén kívül álló emberek lesznek. Az elképzelés szerint hibás bírói ítéletek esetén az elítéltek az érintetteket beperelhetik, kártérítést követelve.

A szombati demonstráció a sokadik hasonló megmozdulás volt Olaszországban. A tüntetéseket a "Ha nem most, akkor mikor?" elnevezésű csoport szervezi, ugyanaz, amelynek felhívására február 13-án több mint kétszáz olasz városban félmillióan vonultak utcára, hogy demonstráljanak a sorozatosan szexbotrányokba keveredő Silvio Berlusconi miniszterelnök ellen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását