2024. április 28. - Valéria

Cáfolnak: A Mal legújabb szennyese terítéken

A Mal cáfolja a környezetvédelmi államtitkár kijelentését, miszerint a cég a zagytározók maximális kihasználása után bezárták volna az ajkai gyárat és tevékenységüket Boszniába helyezték volna át.
2011. március 9. szerda 17:11 - HírExtra
Illés Zoltán államtitkár kedden azt mondta: az információk azt mutatják, a katasztrófa tavaly október 4-ei bekövetkezéséig a zagytározót is üzemeltető cég semmilyen iratot nem nyújtott be a környezetvédelmi hatósághoz arra vonatkozóan, hogy környezethasználati engedélyét meg kívánná hosszabbítani. Így elképzelhető, hogy a zagytározók maximális kihasználása után az állami adósságokat, a környezetszennyezést hátrahagyva bezárták volna az ajkai gyárat és tevékenységüket Boszniába helyezték volna át.

Cáfolnak


A Mal jogi képviselője, Ruttner György az MTI-nek küldött szerdai közleményében cáfolta a környezetvédelmi államtitkár kijelentéseit, azt hangsúlyozva, hogy azokat sem információk, sem bizonyítékok nem támaszthatják alá, és - mint írta - az áttelepítés fizikailag is lehetetlen, egy soha meg nem térülő, 30 milliárd forintos beruházás lenne.

Illés Zoltán a bizottság előtt azt mondta: mivel a térségben már nem lehet nyereségesen bauxitot bányászni, újabb zagytározók építésére sem nyílt lehetősége a cégnek, ezért a dokumentációk szerint a X-es tározó falát újabb 2-3 méterrel szerették volna megemeltetni, hogy a még néhány hónap alatt termelődő vörösiszapot tárolni tudják.

Ruttner György közleményében ezzel kapcsolatban azt írta: a Környezetvédelmi Hatóság, melynek felügyelete és irányítása Illés Zoltán államtitkárhoz tartozik, 2010. szeptember 28-án és 29-én tekintette meg a valamennyi érintett hatóság által engedélyezett Halimba-Mélyszint egymilliárd forintos bauxitberuházást, amely 2014. tavaszáig biztosítja a Mal Zrt. bauxitszükségleteinek jelentős részét, és 2009-ben jogerősen engedélyezte azon tározóbővítéseket, amelyek 6-8 évre biztosítanak lerakási lehetőséget.

Engedély nélkül


Arra reagálva, hogy a környezethasználati engedély meghosszabbítási igényére, valamint a száraztechnológiára való átállási tervre csak a katasztrófa bekövetkezte után, az állami felügyelet alá vonást követően került sor, Ruttner György közölte: a Mal Zrt. minden előírást betartott környezetvédelmi feladatai ellátása érdekében, amelynek egyértelmű bizonyítéka, hogy idén, 2011. február 23-án jogerős hatósági engedély született a 2018-ig szóló egységes környezethasznosítási engedélye megadásáról, mely jelenleg is szabályos jogi keretet biztosít tevékenysége folyamatos gyakorlására.

A cég jogi képviselője hozzátette: a korábbi, 2006-os engedély előírása alapján a folytatásról szóló kérelmet a szükséges dokumentációval 2010. október 30-ig kellett benyújtania, és az már előkészített állapotban volt, de azt az október 4-i tragikus események után - a hatóságokkal egyetértve - később nyújtották be azt.

Közlése szerint az államtitkár állításával szemben a Mal Zrt. 2009. nyarán - közel egymilliárd forintos beruházás keretében - fejezte be azt a környezetgazdasági beruházást, mely lehetővé tette, hogy az elmúlt hónapokban úgynevezett présszűrők letelepítésével a száraztechnológiára való átállás 2011. február 28-án megtörténhessen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását