2024. április 28. - Valéria

Heavy metal istennők: Gaga helyett

Míg manapság műnők vonaglanak a színpadon és koncertjeiken csupán tátognak, addig az igazi, tehetséges hölgyeket elfeledte a mennyiség-orientált társadalom. A HírExtra nem felejt. Összeállításunkban három istennőt mutatunk be.
2011. január 23. vasárnap 17:59 - Győry S. József
Lee Aaron

Egy füstös kocsmában találkoztam néhány ismerősömmel: fiúk, lányok vegyesen. A hangulat már a tetőfokára hágott, koccantak a söröskorsók, miközben majdnem lefordultunk a székünkről a jobbnál jobbnak szánt poénoktól. Az idő gyorsan telik jó társaságban, ám a legcsendesebb lány folyamatosan az óráját nézte. Én meg őt. Nem volt mit tenni, felálltam: és a zenegéphez támolyogtam. Kiválasztottam Aaron művésznő pár számát, majd visszakóvályogtam. A hatás megdöbbentő volt. Az addig feszültnek tűnő lány élvezettel hallgatta a felcsendülő, már-már buja akkordokat. Rám nézett és megszólalt: „miért nem képesek ilyen zenéket csinálni mostanság? Az ilyenekre nagyon be tudok indulni.” Jól telt az éjszaka.


Lee Aaron énekesnő, zeneszerző, polgári nevén Karen Lynn Greening 1962-ben született a kanadai Bellevilleben. Ezzel az adattal felvértezve könnyen rájöhetünk, hogy a hölgy a nyolcvanas években ért a zenei karriere csúcspontjára.

Az 1984-ben megjelent Metal Queen című albuma talán a legismertebb, a hölgyet is szokás nemes egyszerűséggel, ezzel a jelzővel illetni. Lee jelenleg is aktív, bár a 2004-ben kiadott utolsó albuma már korántsem sorolható a heavy metal műfajba: egy érdekes, bár kevésbé kellemes pop-jazz hibridről van szó.

Akik nem ismerték a hölgy munkásságát, azok hallgassák meg bármelyik számát, a többiekkel pedig hangosan skandáljuk: térj vissza hozzánk királynőnk!

Lita Ford



Britney Spearsel, Paris Hiltonnal és bármelyik, napjainkban ismert szőkeséggel a stylisteknek és egyéb „stílusteremtőknek” egyetlen szándékok van: a kornak megfelelve lemásolni Marylin Monroet.

A hetvenes években megteremtették, a nyolcvanas években tökéletesítették a Lita Ford elnevezésű „tesztalanyt”.

Lita Rosanna Ford 1958. szeptember 19-én, Londonban látta meg a napvilágot. Ami 1975-ig történt vele, az mellékesnek nevezhető, leszámítva talán azt, hogy megtanult gitározni. Legújabb képességét kamatoztatva 1975-ben csatlakozott a Runaways nevű csajbandához, ám az igazi sikereket a szólókarriere hozta meg a számára. 1983 és 2009 között hét albuma jelent meg, a legjobbnak titulált albuma az 1990-es Stiletto.

A hölgy két gyermeke megszületése után visszavonult a rivaldafénytől, ám 2009-ben tett egy gyenge kísérletet a visszatérésre. Bár ne tette volna…

Természetesen jobb a legszebb dolgokra emlékezni. Az egyik gyöngyszem az Ozzie Osbournel közös duettje, az If I Close My Eyes Forever.

Joan Jett

Ha már megemlítettük Lita Fordot és a Runaways együttest, nem szabad elfeledkeznünk Joan Jettről, vagyis Joan Marie Larkinról, aki szintén az - egykor - ismert banda tagja volt.
Bár a hölgy helyes volt, ám személyében mégsem egy Lee Aaron vagy egy Lita Fordról van szó. Ettől függetlenül méltányos lett volna a lábai előtt leborulni.


Főként azért, mivel többet tett a zeneiparért, mint Spears kisasszony, aki igazából nem is szereti a rock n’ rollt. Mi viszont szeressük Joant!

Fémre fel!
A heavy metal (vagy egyszerűen csak metal) rockzenei műfaj, amely 1968 és 1974 között jött létre. A heavy metalt életre hívó, blues-rock és pszichedelikus rock gyökerekkel rendelkező együttesek gitár- és dobközpontú, vastag, kemény hangzást alakítottak ki, melyet erős torzítás és gyors gitárszólók jellemeznek. A heavy metal a könnyűzenei műfajok egyik legextrémebb formája. (A kifejezés eredeti jelentése angolul nehéz fém.)

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását