2024. április 23. - Béla
A Lord együttest mindenki ismeri, lassan már egy igazi hungaricumnak számít. De mi a sikerük titka? Az együttes énekesével, Pohl Mihállyal beszélgettünk.
2010. november 14. vasárnap 13:13 - Győry S. József
A Lord zenekart azok is ismerik és szeretik, akik nem annyira rajonganak a rockzenéért. Talán az egyedi hangzásvilággal magyarázható, esetleg a szövegek mélységével. Szerinted miben rejlik a Lord sikere?

Pár sorban
A Lord egy szombathelyi együttes. 1972-ben alapította Vida Ferenc basszusgitáros, első lemezüket (Big City Lights) 1985-ben készítették el Ausztriában. A nyolcvanas évek végén már Pohl Mihály énekessel tettek szert nagy népszerűségre a magyar rock rajongók között. Ekkor három stúdióalbumot is kiadtak: Szemedben a csillagok (1988), Ragadozók (1989), Lord 3. (1990). A kilencvenes éveket a tagcserék és a korlátozott lehetőségek jellemezték a Lord számára. A feltámadást az ezredforduló és a 2000. április 30-án tartott újjáalakuló koncert hozta el, amikor ismét együtt állt színpadra az Erős Attila, Gidófalvy Attila, Gyurik Lajos, Pohl Mihály, Vida Ferenc felállású Lord együttes, amely 2002-ben új stúdióalbumot is készített. 2005-ben személyes ellentétek miatt az alapító tag Vida Ferenc ismét távozni kényszerült. 2006 májusban a Lord együttes az azévi Európai Arany Művész Nemzetközi Minőségi díját vehette át ünnepélyes körülmények között a Művészetek Palotájában. A Lord együttes ma is aktív, folyamatosan koncerteznek. Legutóbbi albumuk 2010. április 1-jén jelent meg "Örökké" címmel.
Az emberek eszén keresztül a szívükre, érzéseikre hatunk akár a zenében, akár a szövegeket tekintve is. Ebből ered a jellegzetes dallam és szövegvilágunk, ami senki máshoz nem hasonlítható. Én magam is nagyon kritikus vagyok a szövegekkel kapcsolatban, csak arról énekelek, amit én érzek, tudok, átéltem vagy átélhetek. A színpadon sem csinálunk semmilyen érthetetlen, misztikus dolgot, hiszen ott is mi vagyunk, és nem más. A zenekar harmincnyolc éves, nagyon sok együttes szeretné ezt a kort megélni, amit nekünk eddig szerencsénk volt. Mindez azért sikerülhetett, mert hitelesek vagyunk a rajongók és saját magunk szemében is.

Az együttes 1972-es alakulása óta több felállásban is játszott, mégis, megmaradt az előzőleg említett Lord hangzásvilág. Ki felelős a szövegért és ki a zenéért?

Nincs ez elosztva egymás között, de a zenék döntő többsége Erős Attilához kötődik, Ő a Lord zenei fazonjának a megálmodója és megalkotója. Beszélgettem Gidóval - Gidófalvi Attila – szerk. – az utolsó lemez kapcsán. Javasoltam neki, hogy ő is csináljon egy-két számot, erre ő azt válaszolta, hogy nem nagyon szeretne, mivel a gitáros, Erős Attila dallamvilágát szokta meg és szereti a közönség. A szövegeket pedig Balogh Józsival kettesben szoktuk megoldani, megfejteni.

Kilenc nagylemezetek jelent meg, az első a sorban az 1985-ös Big City Lights volt, amit Ausztriában vettetek fel. Mi volt ennek az oka?

Egyrészt itthon nem kaptunk lehetőséget a megjelenésre, másrészt Ausztria közel volt. Berger István saját pénzét nem kímélve mellénk állt és a jóvoltából kialakult egy osztrák stúdiókapcsolatunk, ami most is megvan. A többi lemez nagy része is itt készült el. Az első lemez fontos volt abban is, hogy legyen egy hanghordozónk, amivel el tudtunk menni a televízióhoz. Az első albumról elkészült az első videoklipünk, a Zaklatott fények, amit a Magyar Televízió bemutatott. Így indult el az utunk. Erdős Péter fantáziát látott a zenekarban. Azt mondta, ha sikerül eladnunk hatezer példányt a kislemezből, akkor készíthetünk egy nagylemezt. Következő hétvégén tizenötezer eladott kislemeznél jártunk, s ezek után készült el az első igazi nagylemezünk, a Szemedben a csillagok.

Az 1988-as, Szemedben a csillagok című album a rajongók szerint egy igazi gyöngyszem. Mi történt a világban - és a Lord háztáján - ebben az időszakban zenei téren? Minden, mai napig ismert együttesnek ebben az időben jelent meg a legjobbnak titulált albuma.

Nekem is ez a véleményem. A szépre nagyon szeretnek emlékezni az emberek, ez az album pedig az volt. Bajban voltunk, hiszen el kellett döntenünk, hogy mely dalok kerülnek fel az albumra, viszont nagyon bő és kiváló anyagunk volt. Végül nem egy szám a következő lemezünkre került fel. Már több mint húsz év telt el, mi is másként gondolkodunk, mint akkor, de az a legjobb érzés, hogy ezek a dalok ma is megállják a helyüket.

Nekem is volt lehetőségem mindezt, utoljára a VOLT Fesztiválon megtapasztalni, hiszen a színpadotoknál a nem feltétlenül rockernek tűnő közönség egy emberként énekelte az összes előadott számotokat.

Igen, ez hihetetlenül jó érzés, mi ezt hétről-hétre, újra és újra megtapasztaljuk. Az előző hétvégén Debrecenben koncerteztünk (két éve voltunk utoljára), ahol szintén nagyon sokan voltak, tízéves kortól kezdve hatvanéves korig bezárólag. Nagyon büszke vagyok arra, hogy nem rétegzenét játszunk. Hülyeség, ha egy együttes mindenkinek meg akar felelni, de akik meghallgatják, majd megértik a számainkat,azok nagyon meg tudják szeretni azt, amit csinálunk.

2000-ben, majdnem tíz év kihagyás után ismét összeállt az együttes a Petőfi Csarnokban volt a nyitóbulink 2010-ben új albumot adtatok ki, „Örökké” címmel. Mit érdemes tudni az albumról azon túl, hogy a Lord hangzásvilág ezt a lemezt is jellemzi?

2000 és 2010 között azért nagyon sok minden történt. 2002-ben a Hungaroton jóvoltából megjelent a Lord 2002 c. album. 2006-ban jelent meg a Kifutok a világból, 2008-ban pedig a Metal Hammer felkeresett minket azzal az ötlettel, hogy készítsünk egy új albumot. Mi egy válogatás lemezt szerettünk volna először, amibe nagy nehezen bele is mentek. Ausztriában újra felvettünk 34 régi dalt felnőttebb érzésekkel és a kornak megfelelő hangzással és mindez 2009 áprilisában kiadásra került. Utólag kiderült, hogy a Metal Hammer Kiadónak ez lett a legsikeresebb kiadványa ebben az évben. 2010-ben pedig jött az Örökké, ami szerintem zeneileg tartalmazza mindazt, amit a Lord egészében jelent.

Mindegyik dalotok slágergyanús, mégis, a rádiócsatornákon egyedül a Vándor című klasszikust játsszák. Mi az oka ennek?

Nem tudom az okát. Az, hogy a Lord együttes létezik médiatámogatás nélkül is, az a legnagyobb dolog a világon, nagyon büszke vagyok erre. Természetesen az sem jó, ha a csapból is mi folyunk - persze egy kevés reklám azért nem ártana -, de valahogy minket mindig megtalálnak, a zenénk eljut az emberekhez. A nyolcvanas évek elején, amikor még nem volt lemezünk, a népdalokhoz hasonlóan szájhagyomány útján terjedt a létezésünk. Most is teltházas koncertek fogadnak minket, menjünk bármerre is.

Milyen terveitek vannak a jövőt illetően?

Szeretnénk tovább dolgozni, új lemezt készíteni, de nem 2011-ben, hiszen itt van az új lemez és a válogatás albumunknak is kell egy kis kifutási idő. Nem szeretjük, ha hajt minket a tatár, előbb-utóbb minden kialakul, összeállnak az új dalok és a szövegek. 2012-ben remélhetőleg jön majd az új lemez.

Koncertezni viszont addig is fogunk, hiszen ez az életünk. Heti egy-két alkalommal mindig fellépünk, adja az Isten, hogy ez így is maradjon. Egészség legyen, semmi más!

A Lord legyen Veletek!
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását