2024. május 12. - Pongrác
A Tűzmadár zenekar 1999-ben alakult, két EP-t, egy demót és két nagylemezt jelentettek meg eddig, és most vannak túl a harmadik album rögzítésén, amely az Álmok címet viseli. A frontemberrel, Schrott Péterrel beszélgettünk.
2010. december 18. szombat 17:14 - Tamási Ágnes Anna
Mit tudsz elmondani az új lemezről?

Ezt a korongot 2010 július elején kezdtük el felvenni, és körülbelül öt hónap alatt sikerült is befejeznünk, így már csak pár simítás maradt a hang-utómunkában.

Ez a lemez más lett, mint a többi, de ez nálunk szinte már tradíció. Az első korong, a Jégkorszak, inkább a true-heavy metal irányában mozogott inkább, a Fények albumon már megjelentek a progresszívebb elemek, de a harmadik albumot már úgy építettük fel tudatosan, hogy érthető és populárisabb legyen, de egyben zúzós, modern elemekkel tarkítva. Igyekeztünk, hogy mindenképp megmaradjon benne a Tűzmadár-íz.

Ez az album, 2011 márciusában kerül majd a nagyérdemű elé, a Hammer World újság mellékleteként, a Nail Records gondozásában. Ez a korong tizenegyezer példányban megy szét az országban, szóval ez abszolút jó lehetőség a zenekarnak, mert így sok emberhez jut el amit csinálunk.


Neked mennyire tetszik az Álmok album?

Mindig az aktuális album a kedvencem. Szinte mindegyik számot szeretem valamiért. Az legtöbb róla igazi koncertszám. Egyrészt zúzós, másrészről dallamos, és első hallásra is fülbemászóak.

Az Álmokat egyébként novemberre ígértük a közönségnek, de sajnos egyeztetési problémák miatt nem sikerült összehozni, hiszen mindenki dolgozik a zenekarból, és így is volt olyan, hogy estétől- reggelig nyomtuk a stúdióban. Így mindenki nagyon fáradt lett a végére. Főleg a hangmérnök, azaz én (nevet).

Éppen ezért az új albumról kihoztunk egy háromszámos előzetest, ami meghallgatható a honlapunkon is és a Hammer World magazin melléleteként az Over The Under válogatásra is felkerült közülük egy dal, Júdás csókja címmel.

A számok hogy készülnek?


Nem jellemző ránk a jammelés, így általában úgy írjuk a számokat, hogy valamelyikünk hoz egy ötletet a próbára, a többiek meghallgatják, majd ezután mindenki hozzáteszi a saját elképzelését.
Sokszor van az is, hogy az egész zenekar eljön hozzám, leülünk a stúdiómba, és felvesszük ezeket demó szinten.

Te írod a dalszövegeket. Ezek általában miről szólnak?


Mindig adott zenére írok szöveget, valamint énekdallamot is. Valaki fordítva csinálja, de én egy ötlet hangulatához valahogy jobban hozzá tudom illeszteni a készülő szöveget.

Vannak szerelmes nóták, általában szomorú hangvételűek. Szerintem a legtöbb érzelem akkor jön ki az emberből, amikor kicsit bánatos. Akkor tudja kiírni magából legjobban a gondolatait.
Viszont mostanában születtek olyan szövegek is, amelyek a világ romlottságára utalnak, és igazából arra ösztönöznek, hogy tegyünk a negatív világkép ellen.


Külföld felé mennyire szeretnétek nyitni?


Voltak már külföldi fellépéseink, de igazán csak most kezdünk összpontosítani erre. A Tűzmadár külföldi verziója a Flameborn nevet viseli. Még nem döntöttük el konkrétan, hogy az egész lemezt felvesszük angolul, vagy csak egy demót készítünk belőle. Nyilvánvalóan külföldi kontaktokkal is felvesszük a kapcsolatot, hiszen ők tudják jobban, hogy mit érdemes terjesztenünk. Aztán majd meglátjuk, hogy lesz.

Kikkel zenéltetek már együtt?


Magyarország szerintünk legnagyobb metál bandájával az Ossiannal turnéztunk már. Velük játszani presztízs, és előttük játszani nagyon jó megjelenési lehetőség is. Úgy gondolom, hogy az Ossian közönsége és a Tűzmadár célközönséggel megegyezik.

Tervezitek azt, hogy újra az Ossiannal zenéljetek, vagy mással szerveztek inkább bulikat?


Most a Nevergreenel tervezünk egy közös turnét, valamint van egy nagyon jó feltörekvő zenekar a Leaf Storm, velük is szeretnénk pár koncertet összehozni. De esélyes még, hogy a Wisdommal, valamint a Demonlorddal is játszunk együtt, de természetesen ezek még megbeszélés tárgyát képezik.

Hol játszotok a közeljövőben?

December 26-án Székelyföldre utazunk a Twister zenekarral, ezután pedig január 7-én a Nevergreen oldalán köszöntjük az új évet. Ez a koncert az ex-Wigwamban lesz, ami most a Club 202 néven fut.

A nyári fellépéseket még csak most szervezzük. Szeretnénk eljutni minél több helyre: motoros találkozókra, és kisebb-nagyobb fesztiválokra.

Melyik volt az eddigi legjobb fellépésetek?

2009. február 19-én a Petőfi Csarnokban lépett fel az Iced Earth, és a Saxon. Akkor közvetlenül az Iced Earth előtt játszottunk. Hatalmas élmény volt! Valamint, hogy ismét az Ossiant dicsérjem, óriási bulit nyomtunk együtt, szintén a Pecsában.Emlékezetes koncert volt még, amikor 2006 januárjában a Helloweennel együtt játszottunk.

Mi a tervetek jövőre?


Mindenképpen szeretnénk klipet forgatni. Elég exkluziv dologra készülünk, amit még nem is nagyon csinált senki, de a részletek még nem publikusak.


Mi a véleményed a mostanában nagyon népszerű televíziós tehetségkutatókról?

Ezek a műsorok a klubélet halálai. Hiszen az emberek leülnek péntek és szombat este televízió elé, és otthon maradnak. Sajnos ez igaz a többségre, és nem is lehet őket hibáztatni ezért.

Sokszor ezek a fellépők bohócot csinálnak magukból, ritkábban elképesztően jól teljesítenek, de a műsor miatt senki nem megy el hétvégén a klubokba bulizni, ahol tulajdonképpen csak pár száz forintba kerül a belépő, valamint élő zenét is hallhatnak, tehetséges fiataloktól.

Bármi is lesz, mi kitartunk, mert a magyar közönség elképesztően hálás tud lenni, és ez az energia tart minket életben!

A zenekarról bővebben a www.tuzmadar.hu oldalon olvashatnak!
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Antal
2010. december 18. 18:21
Metal Forever!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását