2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Több pénz, százmilliárdos elvonás

Újabb százmilliárd forinttal csökkentenék a gyógyszerek támogatását.
2011. január 15. szombat 08:50 - HírExtra
Négy évvel ezelőtt 100 milliárd forinttal csökkentették a gyógyszertámogatás összegét, ám nagy valószínűséggel az idei év sem lesz lefaragástól mentes. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter december folyamán a hvg.hu-nak elmondta, hogy a 6-800 milliárdos megtakarítási csomagból 100 milliárd forintot a gyógyszertámogatás ismételt csökkentéséből teremtenek elő.

A vényköteles gyógyszereket nyolcvan, ötvenöt vagy huszonöt - esetenként a teljes árukat - a társadalombiztosítás fizeti, ami miatt a betegeknek csak a támogatáson felüli árat kell megtéríteniük.

A kormány az idei költségvetésben 343 milliárd forintot szán a gyógyszertámogatásokra, így várhatóan a betegek magasabb összeget fognak a patikákban fizetni. Egyes gyógyszerek előreláthatóan kikerülnek a támogatottság alól, valamint a kórházaknak is beszerzési gondokat okozhat a csökkentés. Az esetenként több millió forintos onkológiai készítmények beszerzése is problémát jelenthet a kórházaknak.

Semmi sem „tiszta”

Horváth Tamás, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke a kérdésünkre elmondta, hogy alapjában véve egyetért a támogatási rendszer áttekintésével, de addig nem tud állást foglalni, amíg nem lát konkrét adatokat a gyógyszertámogatással kapcsolatban.

Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. szóvivője is elzárkózott a válaszadástól a konkrét koncepció ismeretének hiányában.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását