2024. április 29. - Péter

AIDS-világnap: együtt kampányol az X-Faktor és a Megasztár

A fiatalok nemtörődömsége vezet HIV-fertőzéshez egyes európai országokban és az Egyesült Államokban - figyelmeztetett az AIDS elleni küzdelem szerdai világnapja kapcsán az UNAIDS ENSZ-szervezet.
2010. december 1. szerda 12:19 - HírExtra
"Vannak olyan fiatalok, akik nem rendelkeznek a kellő ismeretekkel az AIDS-ről" - mondta Paul De Lay, a szervezet egyik vezetője, aki úgy véli, ez a generáció a fertőzés második, harmadik hulláma, és elsősorban szexuális úton kapják el a kórt.

A szakember szerint a tájékozatlanság mindenekelőtt Nagy-Britanniában, Németországban és az Egyesült Államokban jellemző. Anélkül, hogy pontos adatokat említett volna, arról számolt be, hogy a fiatalok fertőzési rátája háromszorosa az ezredforduló utáni évekéhez képest.

Az UNAIDS múlt héten közölt kedvező adatokat arról, hogy világszerte csökkenőben van a HIV-fertőzések száma, és egyre kevesebben halnak meg a betegségben. Ennek ellenére újabb felvilágosító kampányokra van szükség, amelyet Európában Nagy-Britanniában és Németországban kezdenek majd meg - mondta De Lay.

Mióta a nyolcvanas években azonosították a fertőzést, becslések szerint 30 millióan haltak bele, 60 millióan kapták el.

Közös kampányt indít a Megasztár és az X-Faktor


A kormánynak az AIDS elleni világnap alkalmából tett kezdeményezésére a TV2 és az RTL Klub is országos figyelemfelhívó kampányt indít a Megasztár, illetve az X-Faktor műsorvezetőivel, illetve zsűritagjaival. Nagy Anna kormányszóvivő szerdán Budapesten tartott kormányszóvivői sajtótájékoztatón elmondta: a szerdától egy héten át tartó médiaösszefogás célja, hogy minél több fiatalhoz eljutassa az AIDS elleni védekezés fontosságát.

A TV2 részéről Till Attila és Liptai Klaudia, míg az RTL Klubon Keresztes Ildikó, Nagy Feró, Geszti Péter és Malek Miklós szólal meg a Több mint 30 - Tégy te is az AIDS ellen című elérhető kampány részeként, amely a Facebook internetes közösségi portálon is elérhető lesz - fejtette ki a szóvivő.

Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár hangsúlyozta: Magyarország az AIDS-fertőzöttek számát tekintve szerencsés helyzetben van, ugyanakkor nagyon fontos, hogy a fiatalok körében olyan kultúra maradjon fenn, amely hosszú távon továbbra is megelőzi ezen betegség jelentős elterjedését.

A kormány képviselője szerint bár a HIV-vírus elleni védekezés legbiztonságosabb módja a kiszámítható párkapcsolat és családi élet, ennek ellenére nem szabad bigottnak lenni, a szexuális úton is terjedő betegség elleni figyelemfelhívásban át kell lépni a tabukat.

Az egészségügyi államtitkár arra kérte a leginkább veszélyeztetett fiatal korosztályokat, hogy a "tiltott gyümölcs vonzása alatt" is legyen egy "tiszta pillanatuk", amikor gondolnak a védekezésre.
Az évenkénti szűrővizsgálat fontosságát hangsúlyozva hozzátette, hogy a már megfertőződöttek életét a vírus mielőbbi diagnosztizálása hosszabbíthatja meg.

Simon Zsolt, a TV2 vezérigazgatója elmondta: augusztus 20. és október 23. után ismét meghallgatták a kormány üzenetét, és azt lefordították a saját nyelvükre, így a lehető legtöbb emberhez el tudják juttatni az AIDS elleni védekezés fontosságát.

Róbert Ákos, az RTL Klub vezérigazgató-helyettese megjegyezte továbbá, hogy a két legnagyobb kereskedelmi csatornát gyakran éri az a kritika, hogy keveset tesznek a közösséget érintő ügyekért. Az RTL Klub és a TV2 azonban most be tudja bizonyítani, hogy a megfelelő eszközök megtalálásával a legfontosabb társadalmi kérdésekben is segítséget tudnak nyújtani.

Magyarországon összesen 1911 HIV-fertőzöttet vettek nyilvántartásba 1985 és 2010 között, akik közül 313 beteg halt meg az AIDS-betegségben. A HIV-fertőzöttek kétharmada a 20-39 éves korcsoportba tartozott, és mintegy 70 százalékuk Budapestről, illetve Pest megyéből került ki.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1988-ban döntött arról, hogy december 1-jét az AIDS-betegség elleni küzdelem világnapjának nyilvánítja, hogy felhívja a figyelmet a gyilkos kór elleni nemzetközi összefogás szükségességére.

Az AIDS, a szerzett immunhiányos tünetegyüttes a HIV-fertőzés utolsó szakaszának tekintendő. Maga a fertőzés kedvező feltételek esetén gyógyszerekkel éveken, évtizedeken át kordában tartható, azaz krónikus, kezelhető betegséggé vált. Az AIDS elleni küzdelmet összehangoló ENSZ-ügynökség (UNAIDS) jelentése szerint 2009 végén 33,4 millió regisztrált fertőzött ember élt a világon (több mint felük Fekete-Afrikában), a betegség eddig 25 milliónál is több halálos áldozatot szedett.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását