2024. május 14. - Bonifác

Mire jó még az AIDS-gyógyszer?

Azoknál az egészséges meleg férfiaknál, akik a Truvada elnevezésű AIDS-készítményt szedték, szignifikánsan csökkent a HIV-fertőzés veszélye - derült ki egy nemzetközi vizsgálat során, amelynek eredményeit a New England Journal of Medicine keddi számában tették közzé.
2010. november 23. kedd 21:10 - HírExtra
A meleg és biszexuális férfiak teszik ki az egymilliónál több amerikai HIV-fertőzött felét. Világszerte több mint negyvenmillió ember HIV-hordozó, akiknek száma naponta 7500 új fertőzöttel gyarapodik. Világviszonylatban azonban csupán az esetek 5-10 százaléka írható a meleg kapcsolatok számlájára.

A Truvada egyetlen tablettában ötvözi az Emtriva(R) (embtricitabin) és a Viread(R) (tenofor-diszoproxil-fumarad) nevű szereket. Mindkettő a HIV-vírus reverz-transzkriptáz nevű enzimjét blokkolja, ez az úgynevezett inhibitor meggátolja a vírus sejteken belüli szaporodását. A készítményt más antiretrovirális hatóanyagokkal kombinálva naponta egyszer kell szedni.

Az eljárást preexpozíciós profilaxisnak (Prep) nevezik. A Prep-vizsgálatban 2500, magas kockázatú csoportokhoz tartozó férfi vett részt Peruban, Ecuadorban, Brazíliában, Dél-Afrikában, Thaiföldön, valamint az Egyesült Államokban (Bostonban és San Franciscóban). A készítményeket a kaliforniai székhelyű gyártó, a Gilead Sciences Inc. biztosította.
A résztvevők több mint 40 százaléka legalább egyszer elfogadott pénzt szexuális szolgáltatásaiért, a vizsgálat kezdetén átlagosan 18 partnerük volt, ez a szám a kutatás végére hatra csökkent.

A férfiak fele Truvadát szedett, a másik fele placebót. Minden résztvevőnek havonta HIV-szűrésen kellett megjelennie, s azért, hogy átvegye a következő havi gyógyszeradagját, valamint tanácsadáson vegyen részt. Félévente a férfiakat egyéb nemi úton terjedő betegségre is tesztelték.

Egy év után a placebót szedő 1248 férfi között 64 HIV-fertőzött volt, míg az 1251 Truvadát kapó között mindössze 36.

Azoknál a férfiaknál, akik legalább az idő felében szedték a gyógyszert, a fertőzés kockázata 50 százalékkal csökkent, míg azok a résztvevők, akik a napok 90 százalékában, a rizikó 73 százalékkal volt alacsonyabb.

A kezelés biztonságosnak bizonyult, mindössze minimális mellékhatások jelentkeztek hányinger formában a vizsgálat első hónapjában. Némely résztvevőnél súlycsökkenést észleltek. További vizsgálatok szükségesek az esetleges hosszú távú rizikók kiszűrésére. Ennek jegyében a Prep-vizsgálat 2499 résztvevőjének biztosítják a készítményt, hogy kiderítsék, nem alakul-e náluk ki a gyógyszerrel szembeni rezisztencia.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását