2024. április 28. - Valéria

A tűhasználók ötöde AIDS-es

A világszerte becslések szerinti 15,9 millió tűt használó kábítószer-élvező között több mint hárommillió AIDS-es - derült ki a Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége (IFRC) pénteken közzétett jelentéséből.
2010. november 26. péntek 08:22 - HírExtra
A kábítószerfüggő fertőzöttek száma különösen öt országban - Kínában, Malajziában, Oroszországban, Ukrajnában és Vietnamban - magas, olvasható az december 1-jei AIDS elleni világnap előtt ismertetett jelentésben.

Emelkedik az HIV-fertőzöttek száma Afrikában, Közép-Ázsiában, Latin-Amerikában és Ázsia jelentős részében is - hívta fel a figyelmet a genfi székhelyű szervezet.

Kelet-Európában és Ázsia középső vidékén a tűt használó kábítószer-élvezők 60 százaléka fertőzött. E régiók több országában a törvények megbélyegzik ezeket az embereket, elnyomják és kirekesztik őket - mutatott rá az IFCR, amely jelentésében úgy fogalmazott, hogy a politikusok, akik gátolják a függők terápiához, megelőzéshez és kezeléshez való hozzáférését, folyamatosan megszegik az emberi jogokat.

A szervezet szerint a HIV-vírus terjedésének megakadályozására olyan - egészségügyi szempontok szerint biztonságos - "belövőhelyeket" kellene kialakítani, mint amilyenek Svájcban, Hollandiában, Spanyolországban, Norvégiában, Kanadában, Németországban, Ausztráliában és Luxemburgban már működnek.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását