2024. május 5. - Györgyi

Ilyen egy ország kiárusítása?

Aláírta az EU, az IMF és az ír kormány azt a megállapodást, amely alapján 85 milliárd eurós mentőcsomagot kap Írország. Vannak elégedettek és elégedetlenek. Nemzetközi visszhangok.
2010. november 30. kedd 06:32 - Forján-Vass Máté
Nincs még "Armageddon"

A „segítség”
85 milliárd euró 10 évre, és számtalan megszorításra. Ezt kapta Írország segítségként. Cserébe: 15 milliárddal kell növelni a bevételt adóemelésekkel; a pénzből 17 milliárdot a bankrendszerre fordítanak; 2015-re le kell, hogy szorítsák 3 százalékra a költségvetési hiányt; a közszféra jelentős leépítése; 3 évig semmilyen hitelt nem vehet fel Írország.
„A legjobb választás volt” – így nyilatkozott Brian Cowen miniszterelnök a szerződés aláírása után. Elmondása szerint az ország ezzel levegővételhez jutott, a pénzzel rendbe tehetik a gazdaságot.

Berry Andrews gazdasági miniszter szerint ez még nem az „Armageddon” Írországnak. Elmondta azt is, hogy a pénz egy részét a bankoknak kell adni.

Az is kérdéses volt, hogy a kormánykoalíció egyben marad-e, mert a Zöld Párt nem akart 85 milliárd eurót felvenni. Egyelőre sikerült megegyezni a közös folytatásról.

Gyermekmolesztálás

Nem mindenki optimista. Dublinban ötvenezren vonultak az utcára tiltakozásul a szerződés ellen. A gyászkerettel megjelenő Irish Daily Mail egyenesen gyermekmolesztálásnak nevezi az EU ajánlatát (az ír kormánypárt tükörfordítása gyerekek – a szerk.).

Michael Noonan jobboldali ellenzéki vezető szerint az ír emberek jó okkal aggódnak a saját jövőjük miatt. „A kormány kiárusítja az országot.” Kifogásolta a feltételeket, bár leginkább azt, hogy a kormány semmilyen feltételt nem támasztott, hanem lefeküdt egyből az IMF akaratának. Hibának rója fel azt is, hogy a kormány az euró zóna teljes jogú tagjaként sem képviselte az országot megfelelően.

Az ír Munkáspárt sem elégedett a jelenlegi szerződés, megkötésével. Eamon Gilmore az ország önállóságának elvesztését látja ebben a szerződésben. Szerinte a kormány lefeküdt a külföld akaratának. Joan Burton a Munkáspárt gazdasági szakértője hozzátette, a csapda bezárult, "teljesen tönkrementünk".

Az ír republikánus párt (Sinn Fein) vezetője, Gerry Adams a leginkább a jelenlegi bankszektor megmentését kritizálja, mivel egy eleve rossz rendszert akarnak ezzel megmenteni.

Drága dolog

A hírre, miszerint sikerült megkötni a szerződést, az euró egyből zuhanni kezdett a dollárral szemben. Jó kérdés, hogy kell-e ilyen segítség másnak is, a hírek szerint Portugália sem áll ettől messze.

Azt még kevésbé tudni, tényleg visszafizehteő-e egy ilyen mentőcsomag? A görögök is kaptak pénzt, és éppen tegnap haladékot is.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását