2024. május 2. - Zsigmond

Ártatlan a halálra ítélt keresztény nő

Az előzetes vizsgálatok alapján ártatlannak tartja az istenkáromlásért halálra ítélt keresztény nőt az egyik pakisztáni miniszter.
2010. november 23. kedd 07:10 - HírExtra
Jogtalan volt a vád

A kisebbségügyi tárca vezetője, Sahbaz Bhatti szerint Asia Bibit jogtalanul vádolták meg, és a politikus reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az általa szerdán - Aszif Ali Zardari pakisztáni államfő részére - benyújtandó vizsgálati jelentés alapján a 45 éves asszony elnöki kegyelemben részesülhet. Bibi ellen 2009-ben azért indult eljárás, mert muszlim munkatársnői azzal vádolták meg, hogy tiszteletlenül beszélt Mohamed prófétáról. November 8-án egy Pandzsáb tartománybeli bíróság a pakisztáni büntetőtörvénykönyv alapján, istenkáromlás miatt halálbüntetést szabott ki rá.

Fellebbezett

A már másfél éve börtönben lévő ötgyermekes édesanya fellebbezést nyújtott be az ítélet ellen, mivel állítása szerint egy vizes tál használata körüli vita miatt érte őt igazságtalan támadás a muszlim nők részéről. Emberjogi csoportok szerint az eset rávilágít a pakisztáni törvénykezés visszásságaira, különösképp arra, hogy az istenkáromlásról szóló törvényt sokan a kisebbségek elleni fellépésre, a szélsőséges vallási megnyilvánulásokra, valamint a személyes vérbosszú gyakorlására használják fel.

Múlt hét szerdán XVI. Benedek pápa általános audienciáján Asia Bibi szabadon engedését kérte, majd nem sokkal később Aszif Ali Zardari pakisztáni elnök megbízta a kisebbségügyi minisztert az eset körülményeinek ismételt kivizsgálásával. "Meg vagyok róla győződve, hogy (Bibi) ártatlan és jogtalanul ítélték halálra" - mondta el Bhatti.

Azonnal szabadul?


A keresztény nő támogatói úgy vélik, hogy Bibit bizonyíték nélkül vádolták meg és az ellene indított bírósági per során nem az előírásoknak megfelelően jártak el. Az asszony fellebbezését a lahori legfelsőbb bíróság vizsgálja meg, de amennyiben elnöki kegyelemben részesül, azonnal szabadulhat.
Forrás: MTI/HírExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását