2024. május 17. - Paszkál

Rettegésben Németország

Fokozott terrorveszélyre figyelmeztet a német belügyminiszter.
2010. november 17. szerda 19:56 - HírExtra
A német kormány információi szerint terroristák a hónap végére merényletet terveznek az ország területén. Erről Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter adott tájékoztatást szerdán délben a tárca épületébe összehívott rendkívüli sajtótájékoztatón.

Az információt Berlin egy külföldi titkosszolgálattól kapta. A miniszter utasítást adott a határok fokozottabb őrzésére és a repülőterek, pályaudvarok szigorúbb ellenőrzésére. Egyúttal óva intett a pánikkeltéstől. Ennek köszönhetően ezentúl több és a megszokottnál jobban fölfegyverzett rendőr lesz jelen a nevezett objektumok területén és az utcákon.

Nem zárta ki annak lehetőségét, hogy az illetékes szervek a schengeni határon belül is visszatérhetnek a beutazók szúrópróbaszerű ellenőrzéséhez. De Maiziere hangsúlyozta: a német hatóságok jól felkészültek a fokozott terrorveszélyre. "Nem hagyjuk megfélemlíteni magunkat, a nemzetközi terrorizmus nem korlátozhat bennünket sem mindennapi életünkben, sem a szabadságon alapuló kultúránkban" - hangoztatta.

A ZDF televízióban megszólaltatott terrorizmus-szakértő, Elmar Thevessen emlékeztetett arra: már a nyár eleje óta voltak jelei annak, hogy terrorista csoportok merényletet hajthatnak végre Nyugat-Európában, illetve Németországban. Az utóbbi hetekben újabb értesülések jutottak az illetékes szervek birtokába, s az egymással egybevágó információk arra késztették a belügyminisztert, hogy megossza ezeket a lakossággal, és fölkészítse az embereket a megváltozott helyzetre.

Thevessen szerint a legfrissebb konkrét jelzés az amerikai hírszerzéstől (CIA) érkezhetett, és arra hívta fel a németek figyelmét, hogy országukban egy terrorista sejt merényletet készül végrehajtani november végén vagy december elején. A hírszerző szervek értesülései nem zárják ki, hogy a tervezett németországi akcióval párhuzamosan a szóban forgó terrorcsoport más nyugat-európai államok területén is merényletek elkövetésére készül.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását