2024. április 28. - Valéria
„A kormány az első pillanattól kezében tartja a helyzetet” – jelentette ki Pintér Sándor belügyminiszter a mai nemzetközi sajtótájékoztatón, melyet a vörösiszap-katasztrófa utáni helyzetről tartottak.
2010. október 8. péntek 14:29 - HírExtra
A történtek rövid áttekintése után Pintér Sándor kifejtette, a kormány ura a helyzetnek már a szerencsétlenség bekövetkeztének kezdeteitől. Miután a lakosság észlelte a veszélyt, a tűzoltók nyolc percen belül a helyszínen voltak, és megkezdődött a mentés. Rövid időn belül csatlakoztak hozzájuk a mentőegységek, a rendőrség, valamint a katasztrófavédelem is.

Pintér szerint a mentés eredményesnek mondható, mivel a többi területet meg tudták védeni. A belügyminiszter egyúttal meg is köszönte minden szervnek, mely részt vett a mentési munkálatokban.

„A kormány senkit nem hagy magára”

Az országos katasztrófavédelem vezetésével azóta is folyamatosan történik a kárelhárítás az érintett területeken. Számos civil és szakmai szerv, köztük pszichológusok is segítik a helyi lakosságot, emellett négy ponton mentőállomásokat létesítettek az esetleges további sérülések kezelésére.

Nagy Anna elmondta, a nemzeti segélyvonalat 310 ezren hívták két nap alatt, és megköszönte az adakozóknak. Jelezte, hogy felajánlásokat az országos katasztrófavédelemnél lehet tenni. Emellett a folyamatos információszolgáltatás érdekében létrehoztak egy honlapot is (vorosiszap.bm.hu), melyen minden fontos hír megtalálható az üggyel kapcsolatban.

A kormányszóvivő elmondta, hogy érkeztek ház- és lakásfelajánlások is, melyeket hamarosan felajánlanak azok részére, akik fedél nélkül maradtak. A kormány összeállít egy listát a károsultakról, valamint a segélyek is felvezetésre kerülnek, így egy egységes elosztást tudnak biztosítani a későbbiekben. Pintér elmondta, mérnökök segítségével már dolgoznak egy lakópark jellegű építmény tervein, ahova a károsultakat költöztetnék. Pintér szerint a tervek az év végéig tető alá hozhatók.

Helyi jellegű probléma?


Magyarország eddigi legnagyobb ökológiai katasztrófája 800 hektáros területet érint, ezt árasztotta el a gátszakadás következtében a súlyosan mérgező vörösiszap. A kormány adatai szerint jelenleg 12 súlyosan sérültet kezelnek, az életveszélyes állapotban levő két fő közül pedig az egyik ma elhunyt, így az áldozatok száma ötre emelkedett. Három eltűnt személyt még mindig keresnek.

Vészhelyzetet három megyében hirdettek: Veszprém, Vas és Győr-Moson-Sopron megyében. A legnagyobb pusztítás Kolontáron és Devecseren történt. A szennyeződés – bár csökkent pH-értékkel – továbbvonult a Torna-patak medrén, és tegnapra elérte a Duna főágát is.
Nagy Anna kormányszóvivő ennek ellenére hangsúlyozta a katasztrófa helyi jellegét, mondván annak távolabbi területekre nincs hatása. Leszögezte, a magyarországi tartózkodás biztonságos, és a helyzet a magyar élelmiszer biztonságát sem veszélyezteti.

A felelősök nyomában


Ugyanakkor kiemelte, hogy az embereket kártalanítani kell, és meg kell találni a felelősöket, mivel több mint valószínű, hogy emberi mulasztás történt.

A belügyminiszter bejelentette, a nemzeti nyomozóiroda folyamatosan nyomoz az ügyben, tanúkat hallgat ki arról, hogy miként kezelték a gátat, milyen karbantartási munkákat, hogyan végeztek, és hogy mi volt a kitörés előidézője.

Az üzem működése legalább vasárnapig fel van függesztve, ekkor ül majd össze a kormány, hogy megvitassa a további lépéseket. Az újraindítást az határozza meg, hogy a környezetet és emberéleteket tennének-e ki veszélynek az újraindítással. A MAL azt mondta, hogy egy hosszú felfüggesztés a csőd szélére sodorná a céget. Pintér azt mondta, ez őket nem érdekli, nem veszik majd figyelembe a döntésnél.

Fő az elővigyázatosság

Pintér elmondta, a termelést leállíttatták, és folyamatos megfigyelést rendeltek el. Savas anyagok és gipsz hozzáadásával csökkentették a vörösiszap pH-értékét, valamint meggátolták a folyás gyorsaságát is. Pintér szerint ez már az első fázisban eredményekhez vezetett.

Ezekután létrehoztak egy ideiglenes tározóhelyet, hogy a folyás ne érje el közvetlenül a Rábát és a Dunát. Pintér szerint az iszap mérgező jellegét a felszínen sikerült mentesíteni. A medrekben fenéklépcsőket alakítottak ki, mely egyrészt lassítja a folyást, másrészt felfogja az iszap által tartalmazott nehézfémeket.

Ezeket – a felmérések után – talajcserével fogják kiválasztani, ezek a munkálatok is megkezdődtek már. A kiáramlott vörösiszapot egy másik tárazóba szállítják majd.

Emellett az ország többi tározóján is soron kívüli ellenőrzést hajtanak végre, építészetileg is. Megvizsgálják, hogy megfelelnek-e a kor követelményeinek, valamint hogy szükséges-e megerősíteni vagy kezelni őket.

Nincs veszély?


A kiszabadult vörösiszap pH-értéke 13 volt, ami erősen lúgos. A folyamatos gipszezés és savas anyag fecskendezés hatására a pH-érték már csak 9 alatti volt, mikor a szennyezés elérte a Dunát.

Pintér szerint „ez már semmilyen biológiai katasztrófát nem fog eredményezni”. Folyamatos méréseket végeznek a Torna-pataknál, a Marcalnál, valamint a Duna mellett is. Emellett kutakat is ástak, melyeket szintén mérés alatt tartanak. Pintér megerősítette, idáig nem tapasztaltak elváltozást, így az ivóvízbázisban sem látták még a szennyeződés jeleit.

Pintér hangsúlyozta, hogy a híresztelésekkel ellentétben nincs nukleáris sugárzás. „Ez hazugság, nincs ilyen, és nem is lesz.” Pintér azt is cáfolta, hogy a veszélyes anyag a levegőbe is bekerült. Azt azonban hozzátette, folyamatosan mérik a levegő minőségét is. Pintér szerint jelenleg ettől nem kell tartani. Szerinte azért sincs sok esély a légszennyezésre, mert folyamatosan gyűjtik össze a vörösiszapot.

A Greenpeace egy mai sajtótájékoztatón független szakértői véleményekre hivatkozva kijelentette, a veszély sokkal nagyobb, mint ahogy azt a felmérésekben közreműködő MTA állítja. Pintér azonban leszögezte, bízik az MTA-ban, és egyúttal meg is köszönte együttműködésüket.

Mennyibe fog fájni?


A helyreállítási költségekre vonatkozó kérdéseket Pintér hárította, mivel most még a kárelhárításon dolgoznak. „A költséget még nem számoljuk egyelőre, de az biztos, hogy több milliárdos nagyságrendű költségek lesznek itt.” A károk megállapítása is szakértők bevonásával történik majd, csak ezután mond a kormány kárértéket.

Pintér megköszönte minden országnak a felajánlásokat. Azt, hogy igénybe veszik-e a segítségüket, majd a kár felmérése után döntik el.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását