2024. május 2. - Zsigmond

Kínai orvoslás Magyarországon

Októberben egy kínai egyetemmel való megállapodás keretében, Magyarországon hagyományos kínai orvoslásra épülő képzés indul a SOTE Egészségtudományi karán. A kar dékánjával, Dr. Mészáros Judittal beszélgettünk.
2010. augusztus 18. szerda 07:35 - Telkes Árpád
Honnan jött az ötlet egy ilyen képzés indítására, illetve van-e rá igény?

Igény kétfelől érkezett. Egész Európában egyre több ember szeretne tiszta forrásból megismerkedni a hagyományos kínai orvoslással. Másrfelől részünkről, képzőintézmény felől is felmerült ez az igény. Rengeteg helyen képeznek "természetgyógyász" és ehhez hasonló hangzatos szavakkal olyan embereket, akiket a kíváncsiság és a pénzszerzési lehetőség is fűt.

Ezek a képzések nem tiszta forrásból építkező tanfolyamok, és csak bizonyos intézmények vállalják fel. Azt állítják egy-másfél-két év alatt a hagyományos kínai orvoslás minden csínjára-bínjára megtanítják az illetőket. Teszik ezt mindenféle akkreditáció és fokozat nélkül.

Hagyományos kínai orvoslás
A hagyományos kínai orvoslás filozófiája ugyanabból a tőből ered, mint a taoizmus és a buddhizmus. Azt a klasszikus keleti világlátást tükrözi, mely szerint az élet és az egyének tevékenysége minden szinten szoros kapcsolatban áll a környezettel. Említésre méltó továbbá, hogy a legkorábbi hagyományos kínai orvoslás azon taoista mesterektől származott, akik különleges érzékkel rendelkeztek az emberi testtel és működésével kapcsolatosan, több órás meditációjuknak köszönhetően.
Önök miért számítanak „tiszta forrásnak”?

Ma Magyarországon az egyetlen olyan intézmény a SOTE Egészségtudományi Kara, mely az egyetemi szenátussal egyetértésben, az egyetem rektorának jóváhagyásával indítja a képzést. Számos magyar és külföldi professzor által kontrollált anyag alapján, az egyik legjobb kínai egyetemmel együttműködésben kezdi meg az oktatást.

A Harbinban található Heilongjiang Egyetem akikkel együttdolgoztunk és egy közös pályázatot készítettünk. Majd kimentünk hozzájuk, beszélgettünk, és kiváló kollégákra találtunk. Ekkor jött az ötlet, hogy a kínai partner székhelyén kívüli képzést megpróbáljuk először Magyarországon megvalósítani.

Magyarul ez egy akkreditált kínai egyetem, amely idehelyezi hozzánk a képzését. Az Oktatási Hivatal által kért dokumentumokat mind a két egyetemen elkészítettük, ezeket elfogadták. Az így kialakult tanterv kicsi módosításokkal az eredeti kínai tantervvel egyezik meg.

Elfogadott Európában a hagyományos kínai orvoslás?

Idővel nemcsak magánpraxisban találnak helyet az intézményünkből kikerülő diákok. Sok helyen a világon együtt működik a kínai és az európai orvoslás. Több európai kórházban is megfér egymás mellett a két módszer. Magyarországon most folynak a jogszabályi tárgyalások, amelyek arról rendelkeznek majd, hogy milyen munkákat végezhetnek a tőlünk kikerülő diákok.

Van-e államilag finanszírozott képzési hely?

Nincs. Csak és kizárólag önköltségen, költségtérítéses formában működik. Annyiba kerül mint a nálunk működő angol nyelvű ápoló és gyógytornász képzés, körülbelül 1900 euró/tanév. A képzésre egy forint támogatást sem kapunk a magyar államtól.

Mennyi jelentkezőt várnak az októberben induló képzésre?

Őszintén szólva nem tudom, nem a legjobb pillanatban indul a képzés. Nagyon hosszú folyamat volt mire a két egyetem közti megállapodást alá tudtuk írni. Szerettük volna esetleg keresztfélévben indítani a képzést, abba viszont a kínai fél nem ment bele. Egy évet pedig nem akartunk várni. Sajnos így nem tudjuk megmondani, hányan jelentkeznek.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását