2024. április 29. - Péter

Ismét árvízveszély!

Másodfokú belvízvédelmi készültséget rendeltek el az elmúlt napok esőzései miatt Nyíregyházán - jelentette be Csabai Lászlóné (MSZP) polgármester csütörtökön sajtótájékoztatón a szabolcsi megyeszékhelyen. A víz miatt a nyírségi nagyvárosban már négy lakás vált életveszélyessé, ezeket a házakat le kell majd bontani.
2010. július 29. csütörtök 13:37 - HírExtra
A polgármester tájékoztatása szerint az utóbbi négy napban összesen mintegy 100 milliméter eső esett Nyíregyházán és a város környékén, ez gyakorlatilag egy teljes hónap csapadékmennyiségének felel meg. Miután a talaj már így is fel volt töltve nedvességgel, rendkívüli állapot alakult ki, ez pedig szükségessé tette a másodfokú belvízvédelmi készültség elrendelését - közölte az önkormányzati vezető.

Mint mondta, szombat éjszaka óta folyamatosan szivattyúznak azokban a kertekben és utcákban, ahol megállt a víz. A Honvéd utcában korábban már életveszélyessé vált egy ház, s jelenleg még három lakás került abba a helyzetbe, hogy le kell bontani.

Csabai Lászlóné hozzátette: az érintett lakások közül mindössze egy volt lakott - itt a rokonok gondoskodtak a kiköltöztetett lakóról, akinek segítséget fog nyújtani az önkormányzat -, a többi lakatlan vagy eleve bontásra ítélt ház. Hangsúlyozta, hogy a város eddig egyszer sem adott be vis maior kérelmet, ám ez most szükségessé vált, mivel a védekezés költsége már meghaladta az erre fordítható összeget.

Gerebenics Károly, a helyi polgári védelmi kirendeltség vezetője elmondta, hogy Nyíregyháza közigazgatási területén hét lajtos kocsi hordja folyamatosan a felgyülemlett csapadékvizet. A tűzoltóság eddig 64 esetben avatkozott be vízszivattyúzással, ezek között voltak olyan esetek, melyekben 24 órán keresztül emelték át vizet az utcákról és az ingatlanokról. Az őrnagy kitért arra: bár az eső már nem esik, sok helyen jött fel a talajvíz; emiatt a szivattyúzás mellett négy utcában homokzsákos védekezést is elkezdtek a házak védelme érdekében.

Csabai Lászlóné megemlítette azt is, hogy az önkormányzat által benyújtott, csapadékvíz-elvezetésre vonatkozó pályázatokat elutasították, így a fejlesztés nem kezdődhetett el.

Nyíregyháza polgármestere hétfőre hívott össze egyeztető tárgyalást a szakemberekkel, az esővíz elvezetésének lehetséges megoldásait vitatják majd meg. Az elképzelések szerint például átemelő szivattyú beszerzésével lehetne esős időjárás esetén mentesíteni a víz által kritikusan érintett hét-nyolc városi területet. Ahol ez a domborzati viszonyok miatt nem lehetséges, ott a lakókkal közösen próbálnak majd valamilyen megoldást találni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását