2024. április 29. - Péter

Orbán: megtérítjük az önkormányzatoknak az árvízí védekezés összegét

A kormány megtéríti az önkormányzatok, valamint az állami szervezetek árvízi védekezésre fordított költségeit - közölte a szerdai budapesti kormányszóvivői tájékoztatón Bakondi György, a védekezéssel megbízott miniszteri biztos.
2010. június 9. szerda 17:52 - HírExtra
A kormányülésen hozott döntéseket ismertetve bejelentette azt is, hogy a kárt szenvedett magánszemélyek is számíthatnak a kormány segítségére. Jelezte azonban, hogy előtte még fel kell mérniük a károkat.

Közölte, felmérik az önkormányzati vagyonban esett károkat, és a középületek helyreállítására programot indítanak.

Elmondta, a legfontosabb feladat most az, hogy azoknak a családoknak a lakhatását biztosítsák, akiknek az otthona megsemmisült az árvízben. Ezzel összefüggésben jelezte: felveszik a kapcsolatot az érintett ingatlanbiztosítókkal.

Eddig közel 8,2 milliárd forintot költöttek védekezésre az állami szervezetek, valamint az önkormányzatok a vis maior-alapból - ismertette.

Nagy Anna kormányszóvivő ezzel összefüggésben elmondta, eddig 96 épület összeomlásáról van tudomásuk, ezek között 67 Felsőzsolcán dőlt össze az árvíz miatt. Közölte azt is, hogy szerdától áll munkába az a kétezer közmunkás, akiknek a jövedelmét teljes egészében a központi költségvetés állja.

Nagy Anna a kormány nevében megköszönve az árvízi védekezésben részt vevők eddigi munkáját, és azt hangoztatta, jó példája az összefogásnak a víz elleni védekezés a gátakon.
Bakondi György elmondta, jelenleg 4.893-an vannak kitelepítve, közülük 4.140-en Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Kitért arra is, hogy az elmúlt éjszaka 14 ezren vettek részt a védekezésben, a korábbi 23 ezer helyett; utalt arra, hogy a kritikus területekre vezényelt 6 ezer rendőrt is visszaküldik eredeti szolgálati helyükre.

A védekezési tevékenységben a hangsúlyt egyre inkább az "utóhatások rendezésére" helyezik át - mondta a miniszteri biztos -, így például szivattyúkat telepítenek az elöntött településekre, majd szakemberek bevonásával felmérik az épületek statikai és érintésvédelmi állapotát.

Megemlítette, hogy eddig mintegy 14 millió homokzsákot használtak fel a védekezéshez, de mivel ez nem volt elég, a NATO-hoz és az Európai Unióhoz fordultak segítségért. Eddig 3,5 millió homokzsákot kaptak, többi között Németországtól és Szlovákiától.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását