2024. április 29. - Péter

Kapitalizmus van a zenében is

Három év várakozás után, 2010 májusában jelent meg a fiatal debreceni banda, a Solar Surf második anyaga. A zenekar a napokban jelentette meg legújabb hanghordozóját, a kétszámos maxit Futás! címmel. A Solar Surffel beszélgettünk.
2010. június 6. vasárnap 08:27 - Győry S. József
Nem kategorizáltátok a zenei hovatartozásotokat: ha mégis el kellene valahova helyezni, akkor hova helyeznétek magatokat?

Alternatív modern pop rock. Bővebben: dallamos énekes gitárzene izgalmas szinti és énektémákkal, jó szövegekkel!

Hogyan állt össze a zenekar? Hol ismerkedtetek meg egymással?

Az egész Dia és János találkozásával kezdődött egy 2003-ban ködös novemberi éjszakán, ami lavinaszerű események vont maga után, először párkapcsolat lett, majd zenekar ( 2005 ) is, majd jött a gyerek is (2010). A Bihari Fivérek, Péter és Tamás basszusgitár és billentyűs szerepben, Laskai Tibi dobossal alkotta a zenekar első felállását ekkor jelentettük meg a Debütáló EP-t. (2007). Országos koncertezés, klubozás következett, illetve folytattuk az alkotó munkát, írtuk a dalokat, klipet csináltunk, próbáltunk sokat. Billentyűs és basszusgitáros poszton több tagcsere is volt:

Szabó Laci (bassz), Szilágyi Tamás (billentyű) 2008 év végéig játszottak, 2009 év elejétől Szabó Zsolt (bassz) és Árvai Csaba (billentyű) vette át a helyüket. A tagokkal zenész kapcsolatokon át keresgéléssel, vagy már meglévő baráti kapcsolatok által ismerkedtünk meg.



Milyen zenei múlttal rendelkeztek?

János egy elcseszett zongoristából lett gitármániás, 6 éves kora óta tolja. Játszott glam, hard neoclassical-rockot, heavy és hardcore-metalt (Krakatau, XL Sisters, Bulldózer, Replika, S. O.S., Necropsia ).

Dia komolyzenét énekelt, iskolás korában a Bányai kamarakórusban volt szólista. A debreceni Ady Gimnáziumba járt dráma tagozatra, aztán mivel a színjátszás nem annyira érdekelte, az elektronikus party zenék felé vette az irányt, show tánc és társai. A Solar Surf az első zenekara.

Tibor a dévaványai Laskai dobos klán sarja, kiskora óta üt-vág, amit elér, korábban punk hardcore zenekarokban próbálkozott, mint például az Egyesült Állatok. Zsolti rocksulis volt: hard rock és heavy metal formációkban játszott, gitár és basszusgitározott, ez az első komolyabb zenekara.

Csabi gyerek korában 6 évig zongorázott, majd gitározott, többfelé zenekarozott, hang és videó technikával foglalkozott.

Kihez szóltok a dalaitokban? Van egy célközönségetek, egy koncepciótok, vagy egyszerűen azt öntitek szövegbe majd dalba, ami éppen abban a pillanatban foglalkoztat titeket?

Ami nélkül nem sikerült volna
Az elektromos gitár egy kordofon, azaz húros, pengetős hangszer. Ezen belül egy gitártípus, ahol a pengetett hang megszólaltatása egy elektromos eszköz (hangszedő) segítségével történik, szemben az akusztikus gitárokkal, ahol a hangot maga a gitár rezgőteste hozza létre.

Az elektromos gitár feltalálása, azaz már az 1950-es évek eleje óta szinte minden könnyűzenei együttes elengedhetetlen hangszere. Elterjedése nagyban hozzájárult a rockkultúra kialakulásához, így napjainkra az egyik legnépszerűbb hangszerré vált.

Megjelenését követően indult el az a mozgalom, aminek köszönhetően a zenekritikusok egyre komolyabban vették a „könnyű” zenét és felfigyeltek rá, hogy a klasszikus zene korszaka után is létrehozhatóak maradandó értékű zeneművek. Mára az elektromos gitár betört szinte minden műfajba – átlépve a rock határain, megjelenik a popzenétől egész a dzsesszig szinte mindenütt.
Mindenkinek, aki szereti. Nem tudatosan íródnak a zenék, mert a zenekar sem marketing-alapon alakult. Nincs koncepció sem, csak mi vagyunk, illetve a zene: egyétek-vegyétek, meg ilyesmi.

Modern rockot játszotok. Mi a véleményetek a klasszikus heavy metalról?

A régi rocklexikonok a Led Zeppelinről is azt mondták, hogy ők a heavy metal hercegei. De mi is a klasszikus heavy metál? Megadeath? Metallica? Nyilván mint pengetősök és ütősök nagyon szeretjük őket az összes power és death bővítményével együtt. Néha próbákon örömből játszunk Malmsteent, "Megahalált", nyilván a Dia nem Slayer rajongó, de a jó heavy nóták neki is tetszenek!

Ki a példaképetek zenei téren?

Példaképeink Buddha meg Jézus meg Jeanne D’arc, de a következő zenészeket nagyra becsüljük, és nagyon szeretjük:

Dia - Michael Jackson, Jamiroquai, Snoop Dogg, Axl Rose, Aretha Franklin, Beatles
János - Jimi Hendrix, Richie Blackmore, Jimmy Page,Yngwie Malmsteen, Steve Vai,
Paul McCartney, George Harrison, Dimebag Darrell, Ted Nugent
Tibi - Jukka Nevalainen, John Bonham, Mike Portnoy
Zsolti- Kurt Cobain, James Hetfield
Bong – Bono Vox, Edge

Magánemberként mit érdemes tudni rólatok?

Úgy élünk, mint bárki más csak mi zenélünk is. Dolgozunk, sportolunk, barátkozunk, haverkodunk, ügyintézünk, beszélgetünk, ebédelünk.

Szakál Diának, az énekesnőnek és Csató János gitárosnak februárban kisfia született. Hogyan tudjátok összeegyeztetni a koncertezést, és az albumon való munkálkodást a gyerekneveléssel?


Próbáljuk úgy alakítani az életünket, hogy minél egyszerűbben tudjunk alkalmazkodni a körülményekhez. Nagyon jó, hogy a felvételeket és a próbákat az otthonunkban kialakított stúdióban meg tudjuk oldani, Közben van, aki vigyázzon a kicsire de nem kell utazni! Így a szülés után viszonylag hamar el tudta kezdeni Dia is a gyakorlást. Koncertezni most indulunk újra, (június 12 illetve július 21.) mindkettő Debrecenben lesz, így nem sokat leszünk távol a kicsitől. Ősszel is úgy tervezzük, hogy 100 km-nél nem megyünk távolabb, de Máté egyre nagyobb lesz, és mi mehetünk egyre távolabb is. Keverni éjszaka szoktunk, gyakorolni meg egyesével közben a másik van a babával.



Mennyire tartjátok pénz orientáltnak a zenei világot?

Nem pénzorientáltabb, mint bármilyen más szakma vagy hivatás. Kapitalizmus van, ami nyílván a különböző művészeti ágakban így a zenei életben is nehézségeket okozhat.
A nem létező pénzforrások használata helyett igyekszünk a produkciónkkal minél hatékonyabban foglalkozni, úgy ahogy tudunk. Nyílván a saját és a zenekarunk rezsijének meg kell lennie, eszerint gazdálkodunk, amit a maximális takarékosság jellemez.

Magyar mellett angolul is felveszitek a dalokat. Miért? Ennyire szűk a hazai piac?

Egyrészt a szakma angol anyanyelvű, a dalok így mérhetők igazán. A zenék szövege amiket hallgatunk legalább 70 %-a angolul van. Másrészt mivel nem vagyunk ismert zenekar Magyarországon sem, így most még nem okoz problémát, hogy más országokban is próbálkozzunk megjelenni, mert ugyanazon falakba ütközünk, mint itthon. Próbáljuk minél több emberhez eljuttatni a zenénk, és ez csak így lehetséges, mert egy dán vagy egy Holland egyetemista nem igen hallgatná meg Magyar szöveggel.

Mi a tervetek a későbbiekben?


Egy videónk készítése jelenleg is folyamatban van. A most megjelentett Futás maxi az év végén megjelenő albumunk előfutára, ennek munkálatai folynak, szerveződnek. További videókat szeretnénk az új albumhoz, és nagyon sok koncertet!
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását