2024. május 15. - Zsófia, Szonja

A legjelentősebb afrikai zenei fesztivál Marokkóban

Marokkó legnagyobb, egyben egész Afrika egyik legjelentősebb zenei fesztiválja kezdődött meg a hét végén Rabatban olyan világsztárok részvételével, mint Sting, Julio Iglesias, Carlos Santana vagy Elton John, akit vallási fundamentalisták el akartak tiltani a fellépéstől nyíltan vállalt homoszexualitása miatt.
2010. május 25. kedd 08:23 - HírExtra
A Mawazine nevű világzenei fesztiválra a világ félszáz országából hívtak meg mintegy 100 sztárt, összesen közel másfélezer előadót. A 27 millió dirham (700 millió forintnyi) költségvetésből mintegy 100 koncertet tartanak nyolc színpadon a fővárosban és környékén, köztük egy római kori romvárosban.

Noha a Mawazine, amelynek neve arabul egyszerre jelent egyensúlyt és ritmust, egyre nagyobb rangra tesz szerint a nemzetközi zenei fesztiválok körében, vallási fundamentalisták kárhoztatják a rendezvényt, mint amely a promiszkuitás és az alkoholfogyasztás "ösztönzésével" úgymond rombolja az iszlám értékeket.

Az Igazság és fejlődés (PJD) nevű ellenzéki parlamenti párt követelte például, hogy vonják vissza a meghívást a világ legnagyobb példányszámban eladott kislemezét (Candle in The Wind) jegyző Elton Johntól, aki szexuális mássága nyílt vállalásával úgymond a homoszexualitás marokkói terjedését ösztönözheti.

A szervezők szerint azonban a brit énekes "a világ egyik legjobb művésze", a fellépőket nem magánéletük alapján válogatják ki, a meleg szupersztár kirekesztése pedig amúgy is sértené a fesztivál alapelveit, amelyek között fontos helyet foglal el a tolerancia és különbözőség tiszteletben tartása. Liberális értelmiségiek szerint a hasonló követelések valódi célja "Marokkó modernizálásának visszafordítása".

A május 29-ig tartó fesztivál egy másik lényegi eleme az ingyenesség. Noha a 3-600 dirhamos (7500-15 000 Ft.) belépőjegyek a lakosság nagy többsége számára nem megfizethetők, számos koncert ingyenes és még a legdrágábbakat is egy olyan szekció elkülönítésével tartják meg, ahonnét fizetés nélkül is látni lehet a színpadot.

A VI. Mohamed király védnöksége alatt immár kilencedik alkalommal megrendezett fesztivál legnevesebb fellépői között szerepel még az amerikai Al Jarreau, a libanoni származású angol Mika, a libanoni Elissa és Majda el-Roumi, vagy az egyiptomi Amal Maher és Tamer Hosni. Az elmúlt években olyan világsztárok léptek fel itt, mint Kylie Minogue, Stevie Wonder vagy Whitney Houston.

A műfaji sokszínűségnek és a Marokkóba vonzott külföldi művészek nagy számának köszönhetően a Mawazine mára az észak-afrikai ország legrangosabb zenei fesztiválja lett, és nemzetközileg is egyre elismertebb - mondta Aziz Daki fesztiváligazgató, akinek feltett szándéka "a kultúrák, a tolerancia, a sokféleség elfogadásának találkozóhelyévé" tenni Rabatot.

Idén rendkívüli biztonsági intézkedéseket léptettek életbe, miután tavaly az egyik koncert után 11 emberéletet követelő tumultus alakult ki a kijáratnál.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását