2024. április 23. - Béla

A Csillag Születik irodalmár zenészei

A Kávészünet, vagyis a Popovics György és Németh Ferenc alkotta formáció egyedülálló a könnyűzenei életben: zene által irodalomra nevelnének minket. Emberhez szóló küldetés, egy embertelen világban?
2010. május 29. szombat 16:59 - Győry S. József
Csak hogy tisztába tegyük...
A költői művek vagy költői szövegek általános elnevezése a költemény, a rövidebb költői művek megkülönböztető neve a vers. Formája szerint valamennyi költői művet verses vagy versben írt alkotásnak nevezik, szemben a prózai vagy prózában írt művekkel.A költemények fő jellemzői a képiség, a hasonlatok, metaforák és számos más költői eszköz használata; (részben ezzel összefüggésben) a megfontolt szóválasztás; a zenei ritmushoz közel álló lüktetés, mely vagy a hangsúlyok bizonyos mintázatba rendezésével (hangsúlyos verselés), vagy a hosszú és rövid szótagok váltakoztatásával (időmértékes verselés) áll elő (utóbbira csak azon nyelvek alkalmasak, melyekben vannak hosszú magánhangzók, mint például a görög és a magyar – más nyelvekben a hangsúlyos verseléssel imitálják); illetve a rím.
Egy nyelv jellegzetességei befolyásolják, hogy a költők milyen formai megoldásokat részesítenek előnyben. Az irodalmi hagyomány és a művészeti korstílus többé-kevésbé szintén hatással van egy-egy alkotó munkájára. Az RTL Klub Csillag Születik című műsorában feltűnt fiatal duó, Popovics György és Németh Ferenc nagy sikert arat a fiatalok körében. Is.

A srácok folyamatosan járják az országot, és a műsoruk sokszínűségére jellemző, hogy az általános és középiskolákban „rendhagyó irodalomóra” néven a diákoknak adnak informatív, egyszersmind interaktív, kulturált szórakoztató élményt. Ugyanakkor pubokban, éttermekben és (többek között nyugdíjas) klubokban, egyetemi-főiskolai rendezvényeken is igen gyakran megfordulnak; valamint mostantól nagy zenekaros formában (dobossal, billentyűssel, basszusgitárossal és még egy gitárossal kiegészülve) szolgáltatnak valódi koncertélményt.

A kultúra fiatal nagykövetei ők, hiszen zenéjükön keresztül azokhoz is eljut a költészet, akik különben nem lennének nyitottak rá. Hamarosan megjelenő albumukon a már korábban megismert (Csonka vers, Mama) versek mellett 10, korábban még fel nem dolgozott költemény szerepel majd, a lágyan ringó líráktól, a tempós, a pop és a rock határmezsgyéjén mozgó szerzeményekig.

A HírExtra a Kávészünet formációt kérdezte.

Hogyan ismertétek meg egymást?

Közös kollégiumban laktunk, és szobatársak is voltunk egy ideig, innen az ismeretség. Így is kezdtünk el zenélni, emellett persze aktív kollégiumi életet éltünk, mint minden fiatal.

Milyen a kapcsolatotok a zenével, és milyen az irodalommal?

Fecó: Ének-zene tagozatos iskolába jártam, emellett zeneiskolás voltam. Furulyán hét, trombitán öt évig játszottam. Gitározni magamtól tanultam, öt éve csinálom.

Gyuri: kilenc éves korom óta járok énektanárhoz, zongoráztam is, amit később abbahagytam, de az éneklés megmaradt. Szeretek verseket szavalni, és olvasni-hallgatni is. A zene köt minket össze, az irodalmat pedig fontosnak tartjuk, hogy mindenkihez eljusson, főleg a mai világban.

Az RTL Klub Csillag Születik című műsorában is felléptetek a produkciótokkal. József Attila ,,Mama" című versét hallhattuk megzenésítve. Hogyan értékelitek a szerepléseteket?

Szerintünk átérezhető volt a vers mondanivalója, eltaláltuk a vers hangulatát. Nagyon jó volt ott állni a színpadon, és látni, hogy az emberek beleéléssel hallgatják a produkciónkat.


Mi a véleményetek a zene és irodalom minőségbeli csökkenéséről?

Reméljük, hogy a mi munkánk által változik ez a helyzet. Ennek ellenére, mi is meghallgatjuk a kor popzenéit.

Zeneileg melyik műfajhoz álltok a legközelebb?

Sokan Ákoshoz hasonlítanak minket (ez nagyon megtisztelő), bár szerintünk másféle zenét játsszunk, mint ő. A mi zenénk mindenkihez szól, a kisgyerekektől kezdve egészen a nagymamákig. Szeretnénk elérni, hogy az irodalmat megkedveljék az emberek, szükség van rá a mai világban.

Mi a tervetek a közeljövőre vonatkozóan?

Hamarosan megjelenik az első albumunk, de az interneten már hallgathatóak a számaink. A visszajelzések alapján úgy gondoljuk, nagyon népszerű az a törekvés, amit mi teszünk a zenénk által az irodalomért, egyáltalán a kultúráért: ez fantasztikus érzés, aminek nagyon örülünk.

Alábbi videóból kiderülhet mindenki számára, hogy miért hívják az együttest általános és középiskolákba.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását