2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Rudán Joe a hazai rockzene egyik legnagyobb alakja. Kilépett a Pokolgépből, alakított egy akusztikus formációt és gőzerővel készül a Mobilmánia második albumával. Fémre fel!
2010. május 23. vasárnap 15:39 - Győry S. József
Hogy vagy, mi a helyzet a metállal?

Köszi a kérdésed, szépen elvagyok. A Rock, ezen belül a metál mindig is szerepet játszott az életemben, gyerekkoromtól kezdve. Az első zenekaraimmal a neves külföldi zenekarok közül főként Deep Purple dalokat játszottunk a P.Mobil, és saját szerzeményeken kívül. Ezt követően a 80-as évek ’British Metal’ újhullámmának betörése után a Morris együttessel kezdtünk kezdetleges heavy metal zenéket játszani. Épp most vették elő a fiúk a majdnem 30 éves "Cézár" című dalt, igaz kicsit leporolták, én pedig felénekeltem, bele lehet hallgatni a www.rudanjoe.hu honlapomon.

Valóban nem semmi az eddigi pályafutásod.

Sokat tapasztaltam, megjártam a hadak útját a könnyűzenével már az elején, a ’vendéglátón’ át a jazzénekes tanárnőig, de ezeket az élményeket mind pozitívan éltem meg, csak tanulhattam belőle szakmailag.

Idővel az ember összegzi a megtett utat. Nekem mindig a hardrock és a keményebb blues zene volt a szívem csücske a metálon kívül, ezeket a műfajokat szeretem leginkább. Lehet, hogy az eddigi pályafutásom is eredményes volt, de az élet még hosszú, sok minden nincs még befejezve, bármi megtörténhet. Amíg élek, addig ordítozni, zenélni fogok, lesznek még meglepetések.

Úgy tudjuk, hogy elhagytad a legendás Pokolgépet. Mi történt?

A zenekar közösen döntött így, de tiszteletben tartjuk egymás eddigi és ezutáni munkáit. Húsz év alatt alábbhagyott szép lassan a lendület(em) is, és benne volt a levegőben, hogy történni kell valaminek. Tizenkét Pokolgép albumon énekelek, és legalább ötszáz koncertet játszottunk az együtt töltött évek alatt. Sajnálom a dolgot, de ha már megtörtént, az múlt idő.

Mit kell tudni az akusztikus formációdról?

Csöpögős zenét kedvelők figyelmébe
A heavy metal (vagy egyszerűen csak metal) rockzenei műfaj, amely 1968 és 1974 között jött létre. A heavy metalt életre hívó, blues-rock és pszichedelikus rock gyökerekkel rendelkező együttesek gitár- és dobközpontú, vastag, kemény hangzást alakítottak ki, melyet erős torzítás és gyors gitárszólók jellemeznek.[3] A heavy metal a könnyűzenei műfajok egyik legextrémebb formája. (A kifejezés eredeti jelentése angolul nehéz fém.)
Azért jött létre a duónk, mert ki akartuk próbálni magunkat, valamint hogy karban tudjam tartani a hangomat, de mindig is szerettem volna elénekelni gyermekkorom kedvenc dalait. Led Zeppelint játszottam a Coda együttessel is, de vannak olyan számok, amiket még sosem énekeltem el: Bad Company, Deep Purple, Rainbow, Pink Floyd, Kansas, Eric Burdon számok is vannak az igen széles repertoárunkban.

Május 13-án Pécsett léptünk fel a formációval, a közönségnek több mint a fele tízen-huszonéves fiatalokból állt, aminek nagyon örültünk. Azt hittük, hogy erre az akusztikus műsorra már csak az én korosztályom kíváncsi, de szerencsére ez nem így van, mindenkinek bejön, aki fogékony a finomságokra.

Mi a véleményed a fiatalok zenei ízléséről?

Zenei ízlésről nehéz véleményt alkotni, mert mindenkinek másfajta muzsika tetszik, és ez így van jól. Minden korosztálynak megvannak a maga lázadó zenéi. Viszont az a média felelőssége, hogy csak olyan zenei kínálatot tukmál rá a fiatalokra, ami szinte káros az egészségre, de a fülhallásra mindenképp. Persze nem kötelező hallgatni, ill. nézni, kikapcs gombot kell nyomni erősen. Ha külföldön bekapcsolom a rádiót, mindenhol rockzene is szól, csak nálunk hallható állandóan a sok monoton drum&bass diszkó, vagy alternatív, vagy igénytelen muzsika, de szinte minden médiában.


Mikor hallhatunk játszani?

Most épp a Mobilmánia turnéja zajlik, eljutunk szinte mindenhová a nyáron, szabadtéri koncerteken, fesztiválokon várunk mindenkit szeretettel. Idén már Donászi Tibor, és Szentkirályi Jani is erősíti a csapatot. A www.mobilmania.rockband.hu honlapon mindig megtalálható az aktuális program, valamint a zenekarral kapcsolatos információ. Novemberben pedig megjelenik a Mobilmánia második albuma, melynek a munkálatai már zajlanak, készülnek a dalok, a dalszövegeket ismét Horváth Attila írja, aki szinte a hetedik tagja a zenekarnak. A Rudán Joe Akusztik formációval szintén sok helyen megfordulunk, hajósi borfesztiváltól az Efott-on át a fonyódi napokon keresztül többek közt a harkányi fürdőfesztiválig.

Joe eddig, dióhéjban :

1963 június 5.-én születtem Pécsett.

Már középiskolás koromban basszusgitároztam, illetve énekeltem amatőr zenekarokban. Először ’78-ban az EWEREST-ben, majd ’79-től a HGM együttesben, ahol többek között Deep Purple dalokat is játszottunk. Ezt követte ’81-ben a MORRIS formáció, amivel vendégként az Új Skorpió, a P.Box,és a Prognózis előtt is bemutatkoztunk a számos önálló koncert mellett.


Pár éves szekszárdi kiruccanás következett ’83-tól a SIGNÁL, majd a SPIRÁL együttes színeiben, akikkel 1984-ben ORI vizsgát tettünk. Közben párhuzamosan működött ’85-től a MORRIS is, és ’86-ban Szekszárdon egy HENDRIX MEMORY BAND, ahol szintén énekeltem. 1986-ban barátaim kérésére beugrottam a JET együttesbe is, akik az akkor még újdonságnak számító „Malmsteen vonalat” követték.

A CANDY együttesbe ’87-ben igazoltam át, közben szép lassan kiforrta magát a 1988-ra a CODA band, ahol a repertoárban a Led Zeppelin dalok mellett kezdettől fogva szerepeltek egyéb” rock klasszikus” dalok is. 1989 őszén keresett meg a GRIFF együttes, akikkel a több vidéki koncert mellett egy Petőfi Csarnokos koncertet is játszottunk, szép sikerrel. A POKOLGÉP-hez ’90-ben csatlakoztam, Karácsonykor már a teltházas Körcsarnokban énekelhettem. A P. MOBIL tagja voltam 1997-től 10 éven keresztül. 2008-tól a MOBILMÁNIA együttessel is láthattok. - Idézet Rudán Joe honlapjáról.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását