2024. május 13. - Szervác, Imola

Pintér az árvízről, munkáról

Eddig mintegy 2,6 milliárd forintot fordítottak az árvíz elleni védekezésre az államigazgatási és a Belügyminisztérium alá tartozó szervek, valamint a honvédség szervei. A kormány az önkormányzatok árvízi védekezésére fordítható vis maior alapot megduplázta - közölte Pintér Sándor belügyminiszter a keddi kormányszóvivői tájékoztatón.
2010. június 1. kedd 15:33 - HírExtra
A miniszter kifejtette: az elmúlt hetekben 518 településen keletkeztek árvízi károk, több mint kétezer ház került veszélyhelyzetbe, és több mint háromezer embert kellett elszállásolni, mert lakása, háza lakhatatlanná vagy életveszélyessé vált.

A jelentések szerint azonban újabb esőzések várhatók. Kiemelkedő a veszélyhelyzet Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében - mondta.

A miniszter ezért elrendelte, hogy a kiépített gátakat, a homokzsákokat, védelmi eszközöket nem lehet lebontani és elvinni az érintett helyszínekről.

Az önkormányzatok védekezésének terheivel kapcsolatban elmondta: úgy tűnik, a vis maior alapot teljesen fel fogják használni.

Pintér Sándor rámutatott, "csúcsidőben" mintegy tízezren védekeztek egyszerre a gátakon, összesen pedig országosan több mint ötvenezren vettek részt a védekezési munkálatokban.

Hangsúlyozta, fel kell készülni arra, hogy a védekezés után felmérjék a károkat. Az iskolák, óvodák, kórházak mindenképpen gyors helyreállításra számíthatnak, a későbbiekben pedig fel kell mérni a magántulajdonokat ért károkat is - emelte ki.

Nagy Anna kormányszóvivő a hétfői tájékoztatóján jelentette be, hogy duplájára emelte az árvíz elleni védekezésre fordítható összeget az Orbán-kormány. Az eddigi 800 millió forintos forrást több mint 1,5 milliárd forintra növelte a kabinet - közölte.

Mindenki dolgozzon meg a pénzéért, aki egészséges!


Pintér Sándor szerint aki egészséges és munkaképes, annak meg kell dolgoznia a pénzéért. A belügyminiszter ezt a "segélyért munkát" elvvel kapcsolatos felvetésre válaszolta a keddi kormányszóvivői tájékoztatón, Budapesten.

Pintér Sándor ugyanakkor hangsúlyozta: ha valaki nem egészséges, elesett, akkor igenis az államtól kell megkapnia azt a szociális támogatást, amely a mindennapos megélhetéséhez szükséges.

Aki viszont életerős, munkaképes, és csak azért nem tud dolgozni, "mert nem tudunk neki fizető munkahelyet adni", és szociális segélyt kap, akkor ennek egy meghatározott részéért meghatározott munkavégzés megkövetelhető - mondta a tárcavezető.

"Nem lesz külön titkosszolgálatokat felügyelő államtitkár"

Nem lesz külön titkosszolgálatokat felügyelő államtitkár, ez a feladat közvetlenül a belügyminiszterhez tartozik - ezt maga Pintér Sándor, a tárca vezetője jelentette be a keddi kormányszóvivői tájékoztatón újságírói kérdésre válaszolva.

A miniszter ugyancsak kérdésre válaszolva, arról, hogy tervez-e személyi változást a rendőrség vezetésében, azt mondta: a teljesítménymérést most kezdték el. Hangsúlyozta: a valódi teljesítmény alapján akarja megítélni a vezetők munkáját, ennek ismeretében lehet csak személyi kérdésekről beszélni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását