2024. május 8. - Mihály

Rettentsen el mindenkit!

Május 31-én tartják a Nemdohányzók Világnapját, mi pedig megemlékezünk erről, hiszen az egészség elszánt lovagjai vagyunk. Prof. Dr. Simon Andrást, a Magyar Rákellenes Liga elnökét kérdeztük.
2010. május 31. hétfő 12:45 - Győry S. József
Nyilván mindenki ismeri a dohányzás egyik legnagyobb veszélyét, a tüdőrák kialakulását. Mi más veszély leselkedik a dohányos emberre?

A rákon belül a húgyhólyagrák, a gégerák, és egyes bőrrákok azok a megbetegedések amelyek a dohányos embert megtámadhatják, továbbá a nem rákos megbetegedéseknél a szívinfarktus egy nagyon komoly kockázati tényező, amely kialakulásáért 20%-ban a dohányzás a felelős: a legnagyobb volumenű kockázat mégis a tüdőrák.

Sajnos az a helyzet, hogy hazánkban hal meg a legtöbb férfi tüdőrák következményében, valamint az is megdöbbentő, hogy ezzel a számmal vezetjük a nem túl előkelő világranglistát is. A tüdőrákban elhunyt emberek 95%-a dohányos.

Elég lesújtó adatok. Pontosan milyen kémiai folyamat zajlik le egy dohányos szervezetében?

Ismerd meg az ellenséged!
A rák kialakulása (karcinogenezis) olyan folyamat, ahol felborul a sejtosztódás normális szabályozása. Általában komoly mutációk sorozata vezet a rák kialakulásához. A folyamatban részt vesznek onkogének és tumorszupresszor gének. Az onkogén elősegíti a rák kialakulását, ha egy mutáció során bekapcsolódik, míg a tumorszupresszor gének a rák kialakulását akadályozzák meg, amíg egy mutáció során ki nem kapcsolódnak.
A cigarettában három, nagyon káros összetevő található. Az egyik ilyen a tökéletlen égés folyamán kialakult szénmonoxid, ami a vér oxigénszállítását lecsökkenti, körülbelül nyolc-tíz százalékkal kevesebb az oxigéntartalom a dohányos vérében, egy nemdohányzóval szemben. Ez a fizikai teljesítményben nyilvánulhat meg, ugyanis a dohányos ember állóképessége egy nemdohányzóhoz viszonyítva jóval alacsonyabb. Egy dohányos anya magzata is nyolc-tíz százalékkal kevesebb oxigént kap.

A másik veszélyforrás a nikotinvegyület, amely az ereket támadja meg, ettől a meszesedés hajlama többszörösére növekszik, valamint a nikotinfelelős a függőség kialakulásáért is, hiszen az agyban is kifejti a kártékony hatását. A harmadik problémás összetevő a kátrány, amely a légutakban a sejtek felszínét irritálja, ettől köhögnek a dohányosok.

Információim szerint a pipázás és a szivarozás jóval „egészségesebb”, mint a cigaretta.

Valóban, a pipázás a tüdőrák kialakulásának kockázatában kevésbé veszélyes, viszont a pipa csutorájából kifolyó dohány nagyon sok kátrányt tartalmaz, amely a száj nyálkahártyájával érintkezve rákos elváltozást tud okozni. Ebből eredően a pipások körében jóval több az ajak és szájüregrákos, mint a tüdőrákos. A szivar az nem veszélyes, egyszerűen csak kellemetlen szagú. Létezik még elektronikus cigaretta is, ezt azonban egy nagyon kedves szemfényvesztésnek tartom. Csodaszerek és hiszékeny emberek mindig voltak és lesznek is, akik szabadulni akarnak a káros szenvedélyüktől, viszont nem rendelkeznek elegendő elszántsággal.

Mit javasol a leszokni vágyó dohányos embernek?

A rettegett tüdőrák
tüdőrák a tüdő szövetéből kiinduló korlátlan osztódási képességgel bíró kóros sejtszaporulat. A folyamat metasztázis (áttét) képzéséhez is vezethet, amely alatt az abnormális (malignus daganat) tüdőszövetnek más szervekben való megjelenését és burjánzását értjük. A tüdőrákok többsége a tüdő epitheliális szövetéből származik. Az elváltozás évente 1,3 millió ember haláláért felelős világszerte. A betegség leggyakoribb tünete a rövid, nehézkes légzés, a gyakori köhögés (vérköpéssel kísérve) illetve a testsúly csökkenése.
Leginkább azt, hogy ne szokjon rá a dohányzásra, de ha sajnos mégis rászokott, akkor sürgősen keressen egy szakembert, aki segítheti a leszokásban. Ilyen szakemberek a tüdőgondozóban dolgozó orvosok, illetve a háziorvos. Szabadon, vény nélkül lehet vásárolni nikotinpótló anyagokat, amelyek segíthetik a nikotinéhség leküzdését. Az orvos tanácsát megfogadva jó esély van arra, hogy leszokjon az illető a káros szenvedélyéről, persze hatalmas akaraterő szükségeltetik még így is.

Mi a véleménye a passzív dohányzásról?

Ez egy rendkívül veszélyes dolog. A dohányos emberek környezetében élő, amúgy nem dohányzó személyek vérének oxigénszállító kapacitása szintén csökken, a dohányosnak tíz százalékkal, a passzív dohányosnak hozzávetőlegesen nyolc százalékkal. Külön tragédia, hogy a passzív dohányosok körében nagyon sok gyermek található.

Mi a véleménye arról, hogy a fiatalok körében egyre népszerűbb a dohányzás? Mi ennek a jelenségnek az oka, és miként lehetne megelőzni?

Az a probléma, hogy a fiatalok a dohányzást a felnőttekhez kötik, és azt gondolják, hogyha ők is cigarettáznak, akkor nagyok, felnőttek lesznek. Ha szükséges, bele kell sulykolni a gyerekbe, hogy nem attól lesz felnőtt hogy dohányzik, hanem attól, hogy nemet tud mondani a halálos szenvedélynek, ami nem más, mint a dohányzás.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását