2024. május 2. - Zsigmond

Csökkent hazánkban a dohányzás-tolerancia

Csökkent a dohányzás társadalmi elfogadottsága, és a dohányosok kevesebb szál cigarettát szívnak, mint tíz évvel ezelőtt - mondta Végh Erzsébet helyettes regionális tiszti főorvos csütörtökön Budapesten. Közlése szerint erre a megállapításra a budapesti óvodások "passzív dohányzási gyakoriságát" és a szülők dohányzási szokásait vizsgálva jutottak.
2010. május 27. csütörtök 19:03 - HírExtra
Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) felmérése arra irányult, hogy az 1999-ben végzett vizsgálat óta történt-e változás, illetve, hogy feltérképezzék az az évben bevezetett "Nemdohányzók védelméről" szóló törvény társadalmi hatásait.

Az adatok szerint tíz évvel korábban a családok 50,5 százalékában dohányzott valaki, s a fővárosi óvodások 39,6 százaléka lélegezte be a füstöt, azaz passzív dohányos volt. A mostani vizsgálat eredménye szerint az óvodásokat nevelő családok 41,1 százalékában dohányzik valaki, és 21 százalékában gyújtanak rá a gyermek jelenlétében, tehát valami javulás észlelhető - mondta Végh Erzsébet az elemzést ismertető sajtótájékoztatón.

A felnőttek dohányzása miatt azonban még mindig 13.500 három és hat év közötti gyermek kénytelen a cigaretta füstjét beszívni - tette hozzá a szakember, kiemelve, hogy a felnőttek körében kevesebben tudják, mi a passzív dohányzás, és kevesebben is tartják veszélyesnek, mint 1999-ben.

Demjén Tibor, a Dohányzás Fókuszpont vezetője arról beszélt, hogy Magyarországon a 13-15 év közötti korosztályban negyven százalékkal csökkent a dohányzók száma 2003 és 2008 között, de még így is negyven százalékuk gyújt rá.

Újságírói kérdésre, miszerint mekkora hatással van a családon belüli dohányzás arra, hogy később a gyerek is rá fog-e gyújtani, Demjén Tibor azt válaszolta: a szülők hatása nagyon nagy, de ugyancsak befolyásoló tényező, hogy a barátok körében hányan dohányoznak.

Végh Erzsébet szerint a legtöbb szülő nem is tudja, hogy a cigarettafüstöt hosszú időn keresztül belélegzőknél ugyanazok a betegségek alakulhatnak ki, mint a dohányosoknál, így a szülők felelőssége óriási.

Az ÁNTSZ a felmérés során 45 budapesti óvodai csoportot, 1015 gyermeket vizsgált. A csoportokban valamennyi gyermek szülőjét megkérdezték dohányzási szokásaikról, gyermeke előző évi óvodai hiányzási napjairól, illetve arról, hogy hány napot voltak betegek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását