2024. május 7. - Gizella

A tüdőrákosok és a génmutációk

A tüdőtumorban szenvedő erős dohányosok akár ötvenezer génmutációt is hordozhatnak - állítják amerikai kutatók, akik vizsgálataikról a Nature legújabb számában számolnak be.
2010. május 27. csütörtök 14:40 - HírExtra
A kaliforniai Genentech kutatói egy tizenöt éve átlagosan napi 25 cigarettát elszívó 51 éves férfi tüdődaganatában lévő genetikai változásokat hasonlították össze a beteg egészséges tüdőszövetével. A vizsgálat eredményeként "összesen" ötvenezer génmutációt számoltak össze.

"Ötvenezer génmutáció irtózatosan nagy szám, korábban senki sem számolt be ennyiről. Ez nyilvánvalóan a dohányzással függ össze, ami igen nyugtalanító " - hangsúlyozta Zemin Zhang, a Genentech kutatója.

A kutatók számításai szerint három elszívott cigarettára durván egy génmutáció jutott a férfinál.
"A kép természetesen jóval bonyolultabb" - jegyezte meg a tudós. Mint kifejtette, a szervezet DNS-javító mechanizmusai védenek a nikotin okozta ártalmaktól, ám idővel ezek kevésbé hatékonnyá válnak.

A kutatás során génszekvenálási eljárást alkalmaztak, amely a gének összességének, a genomnak a vizsgálatát teszi lehetővé. (A szekvenálás olyan biokémiai módszer, amelyet a DNS-t alkotó alapegységek, az úgynevezett nukleotidok sorrendjének megállapítására használnak. A DNS szekvenciája határozza meg azt az örökletes genetikai információt, amely minden élő szervezet működésének alapprogramját adja).

A vizsgálat kimutatta, hogy a genomnak azokon a részein, amelyek a fehérjetermelést irányították, kevesebb volt a mutáció. Ez arra utal, hogy ezek a részek védettebbek.

Mint Zemin Zhang megjegyezte, vizsgálataik ugyan csupán egyetlen betegre korlátozódtak, és további kutatások szükségesek, ám ez az egy eset is szélesebb betekintést enged a betegség folyamatába.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását