2024. április 29. - Péter

Áradnak a Körösök,Tolnában a belvíz okoz gondot

Áradnak a Körösök; a Fekete-Körösön Antnál szerda késő délután lép életbe árvízvédelmi készültség - közölte a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szerdán az MTI-vel
2010. május 19. szerda 15:48 - HírExtra
A tájékoztatás szerint a Kettős-Körös vízszintje szerda késő délután haladja meg az elsőfokú készültségi szint elrendeléséhez szükséges magasságot. A hegyvidéki vízgyűjtőkön lehullott csapadék miatt árhullám indult el a Sebes-Körösön, és a Berettyón is. Ezeken a folyókon, valamint a Kettős-Körösön a vízszint magassága várhatóan a hétvégén éri el a készültségi szintet.

A megyében a belvízzel elöntött területek nagysága változatlanul 13 530 hektár, amelyből 6 440 hektár a vetés.Az igazgatóság tíz védelmi szakaszából továbbra is kilencben védekeznek. Másodfok mellett a gyomai, a holt-sebes-körösi valamint a Fekete- és a Fehér-Körös közötti területen, míg a többi helyen a legalacsonyabb készültségi szinten küzdenek az elöntések ellen .

Egy nap alatt a működő 14 szivattyútelep kétmillió köbméter vizet emelt át a befogadó folyókba és csatornákba.

Az önkormányzatok közül továbbra is Dévaványa, Kamut, Kondoros, Körösladány és Szarvas tart fenn elsőfokú belvízvédelmi készültséget.A meteorológiai előrejelzések szerint csütörtökön a vízgyűjtőkön kettő, másnap pedig hat milliméter esőre lehet számítani.

Kritikus a belvízhelyzet is

A Szekszárd-bátai belvízöblözetben másodfokú, a Tolnanémedi-Dombóvár szakaszon harmadfokú belvízvédelmi készültséget rendelt el szerdán a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság - közölte a szervezet az MTI-vel.

Beke Zsolt, a szekszárdi szakaszmérnökség vezetője elmondta: Szekszárd és Báta térségében több száz hektárt öntött el a belvíz, a bátai szivattyútelep másodpercenként 3,5, a lankóci szivattyútelep pedig 2 köbméteres kapacitással folyamatosan emeli át a vizet a Szekszárd-bátai főcsatornából a Dunába.

A Tolnanémedi-Dombóvár szakaszon a Kaposon levonuló árhullám miatt emelték a készültségi fokozatot. A folyó Döbrököznél, Dombóvár határában, Kurdnál és Szakálynál átlépte a töltést, és főleg mezőgazdasági területeket öntött el - mondta a vízügyi szakember.
Forrás: MTI/hirextra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását