2024. május 4. - Mónika, Flórián

Az Alkonyat-sorozat a kerülendő könyvek listáján

Stephenie Meyer vámpíros ifjúsági bestseller sorozata, az Alkonyat az ötödik helyre került azon a listán, amelyet az Amerikai Könyvtárszövetség (ALA) készít évente a tartalmuk miatt gyerekek számára kerülendő könyvekről.
2010. április 15. csütörtök 06:17 - HírExtra
Korábban a varázslóvilágban játszódó Harry Potter-regényfolyam szerzője, J. K. Rowling is előkelő helyet foglalt el munkáival a nem ajánlott könyvek sorában, de 2009-ben egy könyve sem jutott be a tíz legkárosabbnak tartott közé.

A vámpírokról és kamaszkori szerelemről szőtt Alkonyat-regényeket főként szexuális tartalmuk és természetfölötti szereplőik miatt kifogásolta az ALA.

A lista első helyét egyébként Lauren Myracle IM-regénysorozata foglalta el, mivel a könyvtárszövetség szerint a meztelenség bemutatása, a nyelvezet és a kábítószerekkel kapcsolatos tartalom miatt nem valók gyerekek kezébe. Az And Tango Makes Three, ami egy éve még a toplistát vezette, most a második lett. Peter Parnell és Justin Richardson könyve két fiúpingvinről szól, akik "örökbe fogadnak" egy kispingvint.

A tiltott könyvek között a harmadikként emelték ki Stephen Chobosky The Perks of Being a Wallflower című művét merőben családellenes tartalma, a kábítószerek, az öngyilkosság és a homoszexualitás ábrázolása miatt. Az ALA listáján rendre szerepel még J. D. Salinger Zabhegyező vagy Harper Lee Ne bántsátok a feketerigót! című regénye is.

A tilalmi listára, amely a szülőket és oktatókat inti óvatosságra, 2009-ben 460 kötet került fel. Ez az előző évhez képest több mint ötven könyvvel kevesebb, az összehasonlításból pedig kitűnik, hogy 81 könyv kikerült a kerülendők közül.

A könyvtárszövetség számára az iskolák vagy könyvtárak írásban juttathatják el egy-egy könyvvel kapcsolatban felmerült kifogásukat. A tiltólistára a elsősorban a szexualitás bemutatása, durva nyelvezet vagy nem kiskorúaknak való tartalom miatt kerülnek fel a könyvek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását