2024. április 30. - Katalin, Kitti

Herényi Károly, a legoptimistább lúzer

Herényi Károly szerint a Magyar Demokrata Fórumon belül teljes tisztújításra van szükség. Az MDF ideiglenes elnöke az MTI-nek adott szerdai interjújában azt mondta, sosem voltak pártelnöki ambíciói, de meghatározott feltételek mentén elgondolkodna arról, hogy elvállalja a párt vezetését; beszélt arról is, hogy az MDF nem mondja meg szavazóinak, kit támogassanak az idei országgyűlési választások második fordulójában.
2010. április 14. szerda 15:42 - HírExtra
Herényi Károly, aki Dávid Ibolya vasárnap esti lemondása után ideiglenesen vezeti az MDF-et, azt mondta: amíg nincs új elnöke a pártnak, addig az ő feladata egyrészt az, hogy az aktuális körülményekhez igazítsa az MDF szervezeti felépítését, másrészt az, hogy előkészítse azt az országos gyűlést, amely majd elnököt és javaslata alapján új elnökséget is választ.
Az országos gyűlés feladata lesz kijelölni azt az irányvonalat is, amely az MDF következő négy éves politizálásának alapja lesz - tette hozzá.

Herényi Károly arra a kérdésre, hogy az MDF tesz-e javaslatot választóinak arra, hogy a második fordulóban kire szavazzanak, azt válaszolta: miután az MDF egy jobboldali konzervatív párt, és a mostani kínálatban, az állva maradt pártok közül egyetlenegy jobboldalinak minősíthető pár sincs, ezért a választók bölcsességére bízza az MDF, hogy van-e kedvük a baloldali pártok sokaságából választani.

Az MDF-es politikus kiemelte: pénteken ül össze az MDF elnöksége, és a tanácskozásra meghívta Dávid Ibolyát is.

Hozzátette, hogy az elnökségi ülés egyik témája lesz az országgyűlési választások első fordulójának értékelése. Mint hangsúlyozta, szándékosan hagyott ennyi időt a vasárnapi eredmény után, hogy mindenkiben tisztuljanak a dolgok, és az érzelmek némileg csillapodjanak.
Megerősítette, hogy jövő hét szombaton ül össze az MDF országos választmánya, amely szavai szerint arról hivatott dönteni, hogy 30 napon belül összehívják a tisztújító országos gyűlést.

Mint mondta, vagy arról döntenek, hogy a lehető legrövidebb időn belül új elnököt választanak és pótolják a hiányzó elnökségi tagokat, vagy pedig teljes tisztújítást rendel el a gyűlés a pártban.
Kiemelte: a teljes tisztújítás egy hosszadalmasabb folyamat, mert akkor a helyi szervezetekben is tisztújítást kell tartani, új küldötteket kell választani.

Herényi Károly azt tartaná "praktikusabbnak", ha a pártban teljes tisztújítást rendelne el az országos gyűlés.

Arra a kérdésre, ki lehet az MDF következő elnöke, azt válaszolta: először az MDF-nek pozícionálnia kell magát és el kell döntenie azt, hogy a következő négy évben hogyan szeretne politizálni, majd ez után, ehhez a politikai irányhoz kell a legmegfelelőbb embert választani. Hozzátette, ő olyan embert látna szívesen, aki azt folytatja, amin elindultak: egy jobbközép konzervatív politikai irányon, amit Bokros Lajos testesített meg.

Azzal kapcsolatban, hogy az MDF lehetséges elnökeként felvetődött Bokros Lajos neve is, rámutatott: miniszterelnök-jelöltjük nem tagja az MDF-nek, az MDF elnöke pedig csak párttag lehet.

Közölte: akkor elgondolkodna arról, hogy elvállalja az MDF vezetését, ha egy olyan programot fogad el a párt országos gyűlése, amely a politikai ízlésének megfelel. "Egyébként nincsenek ilyen ambícióim és soha nem is voltak" - tette hozzá.

Közölte, teljesen érthető és elfogadható Dávid Ibolya döntése, hogy lemondott a párt vezetéséről, mivel ezzel a személyes felelősségének tanújelét adta. Hozzátette azonban, hogy ő próbálta lebeszélni ezen szándékáról.

Az SZDSZ-szel való választási együttműködés kapcsán azt mondta: arról, hogy az MDF a parlamenti választásokon együttműködik az SZDSZ-szel, a döntések nagy többséggel születtek meg. Ezt az elnökség szinte minden tagja és az országos választmány többsége is támogatta, ezért kollektív döntés eredménye volt a "nem túl sikeresnek bizonyuló együttműködés" - jelentette ki.

Herényi Károly szerint az MDF "alapproblémája" az, hogy annak idején néppártként alakult meg. Ahogy egyre kisebb párt lett, ez a tudat nem változott, mindig úgy viselkedett, mintha nagy párt lett volna - tette hozzá.

Véleménye szerint tudomásul kell venni, hogy az MDF kis párt, és ehhez kell igazítani a szervezeti felépítését, valamint a politikai programját is.

Herényi Károly közölte: mindent elkövetnek azért, hogy asz MDF készen álljon az önkormányzati választásokra, és a sebet, amit április 11-én elszenvedett, addigra kiheverje.

Az MDF-es politikus szerint ha van kellő bölcsesség, akkor nem ördögtől való a kétharmados többség a parlamentben, azonban a kétharmad azt jelenti, hogy a külső kontroll lehetősége szinte elvész.

Felhívta a figyelmet arra, hogy Antall József volt miniszterelnök annak idején az SZDSZ-szel való együttműködést azért ellenezte, mert úgy gondolta, egy parlamenti demokráciában nem lehet egy kormánynak olyan nagy többsége, mint amit a két párt együttműködése hozott volna.

Herényi Károly szerint a Fidesz népszerűsége a kormányzási évek alatt nagy valószínűséggel vissza fog esni. Ennek következménye lehet egyrészről az, hogy a választópolgárok rádöbbennek, mindennek megvan a maga ára, másrészről pedig az is előfordulhat, hogy a csalódottság okán a szélsőségek tovább erősödnek - hívta fel a figyelmet.

Mint mondta, a párt forrásai jelentősen lecsökkentek, ezért az MDF anyagi helyzetének normalizálása érdekében az ingatlanállományhoz is hozzá kell nyúlniuk.

Herényi Károly közölte, számít arra, hogy ha neki és Dávid Ibolyának megszűnik a mentelmi joga, akkor az ügyészség gyanúsítottként hallgatja ki az UD Zrt. ügyben. Már az elején vélhető volt a politikai indíték, ami az egész ügyet végig fogja kísérni, és ez ellen nem lehet sehogy sem védekezni - jelentette ki, hozzátéve: bízni kell az igazságszolgáltatásban.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását