2024. június 16. - Jusztin

Vesztegetés gyanújába keveredett egy terézvárosi alpolgármester

Gyanúsítottként hallgatta ki Bajor Zoltánt, a VI. kerületi önkormányzat SZDSZ-es alpolgármesterét a vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntette miatt folyamatban lévő büntetőügyben kedden a Központi Nyomozó Főügyészség - közölte a főügyész az MTI-vel.
2010. április 6. kedd 16:40 - HírExtra
Keresztes Imre közleményében azt írta: Bajor Zoltán megalapozottan gyanúsítható egyrendbeli, vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntettével.

A nyomozó ügyészek szerint az alpolgármester - közvetítő útján - 18 millió forintot kért egy üzlethelyiséget bérlő cégtől annak fejében, hogy frakciójuk támogassa az ingatlan értékesítését a társaságnak.

A gyanú szerint a VI. kerületi Bajcsy-Zsilinszky út 61. szám alatti, földszint 2. számú ingatlant bérlő Műárt Press Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 2006 márciusában vételi szándékot jelentett be a terézvárosi Önkormányzat tulajdonában álló üzlethelyiségre.

Az ingatlan értékesítésének folyamata 2008 januárjáig húzódott. Ennek során Bajor Zoltán, mint alpolgármester – egy közvetítő útján – 18 millió forintot kért a kft. képviselőjétől annak fejében, hogy frakciójuk támogassa az ingatlannak a Műárt Press Kft. részére történő értékesítését, és így a képviselő-testületben többséget alkotó koalíció meghozza az erre vonatkozó döntést. Bajor közvetítője többször felszólította a bérlő kft. képviselőjét a 18 millió forint kifizetésére.

A közvetítő – a VI. kerületi Önkormányzat 2008. január 23-ai képviselő-testületi ülése előtt – azt közölte a cég képviselőjével, hogy a 18 millió forintnak a tulajdonosi bizottsági ülés megkezdéséig kell megérkeznie. Ebben az esetben a bizottsági ülésen, illetve az azt követő képviselő-testületi ülésen "az ingatlan bérlő részére történő elidegenítése" mellett szavaznak, ellenkező esetben az ingatlan elárverezése mellett döntenek.

A közvetítő azt is közölte a kft. képviselőjével, hogy a pénzt egy, az ügyletbe bevont másik közvetítőnek kell átadni. A másik közvetítő 2008. január 23-án 14 óra körül telefonon arra kérte a kft. képviselőjét, hogy 16 óra előtt menjen el hozzá személyesen, és vigye magával a pénzt.
A kft. képviselője időközben a Nemzeti Nyomozó Irodánál feljelentést tett és a rendőrség által biztosított "csapdapénzt" tartalmazó táskával 2008. január 23-án 15 óra 30 perc körül megjelent a közvetítő V. kerületi irodájában, ahol a pénz átszámolása közben a rendőrség tetten érte a közvetítőt.

Bajor Zoltán az ügyészség tájékoztatása szerint gyanúsításközlés ellen panasszal élt, vallomást tett, amelyben tagadta a terhére rótt bűncselekmény elkövetését.

A főügyész az ügy előzményeivel összefüggésben azt is közölte: a Nemzeti Nyomozó Iroda 2008. május 9-én az ügyet a Budapesti Nyomozó Ügyészséghez tette át. A Legfőbb Ügyészség 2009. június 11-én a további eljárás lefolytatására a Központi Nyomozó Főügyészséget jelölte ki.
A Központi Nyomozó Főügyészség 2010. március 24-én a két közvetítő személlyel szemben – vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntette miatt, amelyet bűnsegédként követtek el – a Fővárosi Bíróság előtt vádat emelt.

A főügyészség szintén március 24-én az ugyanezen ügyben ügyvédi visszaélés bűntette miatt egy ügyvédnő ellen folytatott nyomozást – mivel az eljárás azt tárta fel, hogy a cselekménye nem bűncselekmény – megszüntette.

A főügyészség, ugyancsak a vádemelés napján, a váddal érintett ügytől elkülönítette a vesztegetést tettesként elkövető – addig ismeretlen – személy elleni nyomozást. Ebben az ügyben hallgatták ki kedden gyanúsítottként Bajor Zoltánt.

Március 9-én a terézvárosi önkormányzat sajtóirodája arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a Pesti Központi Kerületi Bíróság első fokon nagy nyilvánosság előtt, jelentős érdeksérelmet okozó, folytatólagosan elkövetett rágalmazás vétségében bűnösnek mondta ki az ingatlan bérlőjét, amiért azt állította, hogy a szerződésének meghosszabbításáért cserébe 18 millió forintos kenőpénzt kért az alpolgármester.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását