2024. június 16. - Jusztin

Terézváros visszautasította a fideszes vádakat

A terézvárosi önkormányzat közleményben utasította vissza fideszes politikusok csütörtöki állítását, miszerint törvénytelenül működne az önkormányzat, és nem jogszerűen fogadták el a VI. kerület költségvetését.
2010. március 4. csütörtök 17:50 - HírExtra
Mint írták, képviselői haláleset miatt a testület taglétszáma lecsökkent 23-ra, melyet figyelembe kell venni minden - jelen esetben minősített többségbéli - szavazásnál is. Az alkotmány a népképviselettel kapcsolatban egységesen rendelkezik, például az Országgyűlésnél a megválasztott képviselő fogalmát a ténylegességhez köti.

Az önkormányzat közleményében kiemelte: átmeneti helyzetről van szó, hiszen a képviselő pótlására időközi választást írtak ki március 28-ára.

Hozzátették: a költségvetés elfogadásának elmaradása az anyagi hátrányon túl törvénysértő magatartást vonna maga után, melyet az önkormányzat az időben megalkotott 2010-es költségvetésének elfogadásával elkerült.

A költségvetési előterjesztésre a Fidesz-KDNP frakció nemmel szavazott, "feltételezhetően azért, mert hátráltatni kívánja kerületünk működését".

Hassay Zsófia, a párt kerületi frakcióvezetője csütörtökön budapesti sajtótájékoztatón elmondta: múlt csütörtökön Terézváros képviselő-testülete tárgyalt a költségvetési rendeletről, melyet a törvény által előírt 13 helyett 12 képviselővel szavaztak meg.

Hozzátette, hogy a képviselő-testület létszáma január elsején 24-ről 23 főre csökkent, azonban - egy 2008-as alkotmánybírósági határozat szerint is - a testület létszámát a megválasztott képviselők és a polgármester együtt teszik ki, tehát a minősített többség továbbra is 13 fő.

Közölte: a Fidesz-KDNP felszólítja a jegyzőt és a VI. kerületi szocialista polgármestert, ne hirdesse ki a "törvénysértő" rendeletet, emellett az Alkotmánybírósághoz is fordulnak, hogy semmisítse meg az elfogadott költségvetési rendeletet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását