2024. május 9. - Gergely

Már egy autót sem tudnak normálisan összerakni?

A gazdasági világválság legjobban az autógyártást viselte meg, az állami mentőövek nagy része a bankok után az autógyárakban landolt - mégis az autógyárak követik el a leglátványosabb hibákat. Hol marad így a bizalmi tőke?
2010. március 4. csütörtök 07:49 - Pásztor Balázs
Szégyen és életveszély

„Erősebben kell nyomni” - volt olvasható többek közt a Toyota januári, egyik igen empatikus közleményében, amikor azért reklamált jó pár vásárló, mert a gázpedál pár modellnél beakadt, ami könnyen balesetet is okozhatott. A vezetőség aztán pár tényleges koccanás után gyorsan észbekapott, és 2,3 millió életveszélyes autót hívott vissza - csak Magyarországról 22 ezret.

Azonban az alapból megbízhatónak tartott japán gyártónak nem ez volt az első húzása: egy évvel ezelőtt 4,2 millió autót hívott vissza, hasonló okokból. De ismerős volt a helyzet a Nissan, a Daihatsu és a Suzuki háza táján is: előbbi 77 695 kocsit, a második 60 744 gépjárművet, míg az utóbbi 432 ezer kisautót kényszerült visszahívni műszaki okok miatt.



Ma úgy tűnik, hogy az amerikai General Motors küzd hasonló gondokkal: 1,3 millió észak-amerikai gépkocsit kénytelen visszahívni, szervókormány-problémák miatt. A 14 balesettel összefüggésbe hozható probléma ügyében már amerikai biztonság-szabályzó testületek is nyomoznak. A visszahívot tipusok közt szerepel a Chevrolet Cobalt, az Amerikában gyártott G5-ös Pontiac, a Kanadában összerakott Pontiac Pursuit, és a mexikói G4-es Pontiacok egy része is.

A GM szerint a visszavonásokat saját, 2009-es nyomozásuk végkövetkeztetése után kezdték el épp ma. Közleményük alapján eddig sem volt senki életveszélyben, csupán a vásárlók biztonságérzetének helyreállítása és „lelki nyugalma” érdekében teszik meg ezeket a lépéseket. Hisz a kocsik így is „biztonságosan kormányozhatóak” csupán 15 mérföldes sebesség alatt igényel „nagyobb odafigyelést”. A gépkocsikat természetesen díjmentesen kijavítják, és hiba nélkül újra szolgálatba állítják majd.

Elszálló bizalom

Az eset nem tett jót a gépkocsik iránti vásárlói bizalomnak - amit válság, és a Toyota botrányok egyébként is megtépáztak. A társadalmi elégedetlenséget pedig az is növeli, hogy a GM-et dollármilliárdok beleölésével mentette meg az állam adóforintokból. Ennek a gondolkodásnak azonban nagyon komoly pénzügyi vonulata is van - egy-egy ilyen botrány az egész piacot megváltoztathatja.

A válság hatására kis híján összeomlott GM és a bajt jobban átvészelő Ford hatalmas járművei nem tudták tartani a versenyt a keleti cégek olcsó, kis autóival - a Fiat által megmentett, luxusautókkal foglakozó Chryslerről nem is beszélve - és saját terepen elvesztették a piacvezetésért folytatott harcot. Tíz vezető cég - köztük kiemelt szerepen a a Toyotával és a Hondával - az amerikai autópiac 47,4 százalékát uralta, míg a legendás Detroiti hármas (GM, Ford, Chrysler) csupán a 42,44 százalékát. Azonban a legfrissebb adatok szerint a Ford és GM erőteljes, két számjegyű forgalomnövekedést ért el, ellenben a Toyota 15,8 százalékos visszaesést volt kénytelen elkönyvelni - aminek az egyik fő oka, a cég visszahívási botrányai (a mostani, hasonló GM-es esetet sejteni sem lehetett az adatok begyűjtésekor).

Pénzhiány, nagy üzletek


Magyar piac
Az idén februárban 56 százalékkal, az év első két hónapjában pedig 58 százalékkal csökkent a Magyarországon forgalomba helyezett személyautók száma az előző év azonos időszakához képest. Februárban összesen 3.043, míg 2010 első két hónapjában 5.820 darab személyautót adtak el az értékesítők - közölte a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) hétfőn. A februári és az első kéthavi adatok alapján szintén 60 százalék körüli visszaesés volt a kishaszonjárművek piacán. Februárban 508, január-február során pedig 1.064 darab kishaszonjármű kelt el. Az év második hónapjában 12 százalékkal 171 darabra nőtt viszont a nagyhaszonjárművek értékesítése, az első kéthavi eredmények alapján azonban 20 százalékos visszaesés tapasztalható e kategóriában, a 2009-es adatokhoz képest.
Azonban hiába a növekedés: sok profitot egyenlőre nem lehet remélni a szférától. Amerikában például hiába számítanak 10 százalékos gépkocsieladás-növekedésre idén a tavalyi 21 százalékos csökkenéssel szemben, az eladott modellek túlnyomó többsége kisautó lesz, és az is a válság miatt nyomott áron lesz értékesítve. Jól mutatja ezt a tendenciát Volkswagen helyezte is: 2009-ben sokkal több autót adott el mint egy évvel ezelőtt, adózott nyeresége mégis 80 százalékkal csökkent.

Európában még nagyobb visszaesésre számítanak mint tavaly, amikor a roncsautó-program megmentette az autógyárakat a nagy zuhanástól. Egyedül Ázsiában - legfőképp Kínában - virágzik az autóipar, ott még a luxusautók iránt is nő a kereslet. Így azonban nemhogy a válság során elbukott összegek nem jönnek vissza, hanem a piaci felfordulás alatti nagy beruházásokra sem jut pénz.

Beruházásokból pedig akadt bőven: a GM például a német Opelt kebelezte be, amelybe most 2,6 milliárd dollárt tervez beleölni. Nick Reilly, az Opel/Vauxhall vezérigazgatója szerint a pénzben lesz saját tőke, és kölcsön is - azonban ezek arányáról már nem beszélt. A GM-nek a legendás Hummerre sem maradt pénze: szerdán váratlanul bejelentette, hogy kínai befektetőknek sem sikerült eladni a gyárat, hanem egyszerűen leállítja a termelést - de hasonló sorra kerül a Saturn és a Pontiac márka is.

Nagy fellendülést csupán a környezetvédelmi-technológiai újítások hozhatna az iparágba - azonban ez az áttörés még várat magára. Apró reménysugarak mindazonáltal vannak: a német Daimler autógyár mai bejelentése szerint a kínai Build Your Dreams-el (BYD) állapodott meg arról, hogy elsősorban a kínai piacra új, teljességgel elektromos autót fejlesztenek ki.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását