2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Kocsis feltűnő túlbuzgalma

Sokan a BKV-ügyekben csak az egyik oldalt, azaz a sikkasztást, illetve annak leleplezését figyelik, miközben a jelenlegi BKV vezér is egészen izgalmas szerepet játszik a történetben.
2010. február 15. hétfő 15:33 - Pénzes Dávid
Kocsis István túlpörgette magát. Hatalmas csinnadrattával szinte naponta jelenti be, hogy újabb feljelentéseket tett különféle ügyekben. Közben pedig szép csendesen kiderül, hogy a BKV-vezér 57 ügyével szemben a rendőrség eddig 12 feljelentést kapott.

Persze mielőtt elítéljük Kocsis Istvánt, tisztázni kell, hogy a dolog mögött értelmezési problémák is állnak. A rendőrség ugyanis közel egy éve nyomoz a BKV ügyekben. Ezek száma pedig nem egyezik meg az összes feljelentés számával, hiszen sokat össze lehet vonni, és egy ügyként lehet kezelni. Másfelől azonban az is tény, hogy Kocsis olyan ügyekben is tesz feljelentést, amiben már hónapok óta folyik a nyomozás.

Nem kóser


Bencze József
Ha minden héten érkezne tíz új feljelentés a rendőrségre a BKV-s ügyekkel kapcsolatban, az nem zavarja a nyomozást, hiszen minden ilyen ügyet egyesítenek – mondta az országos rendőrfőkapitány. Elmondta azt is: valóban nem érkezett a rendőrséghez annyi feljelentés, mint amennyiről "a sajtóhírek szólnak". Jelenleg tíz embert gyanúsítanak, négyen vannak előzetes letartóztatásban, több mint egy tucat embert hallgattak ki, és az ügynek közel sincs vége - mondta Bencze József, hozzátéve, a BRFK minden dokumentumot megkapott a BKV-tól, amit kért.
Bárhogy is nézzük, ez nagyon bűzlik valahol. Hiszen milyen vállalatvezető az, aki nem tudja, hogy eddig milyen ügyekben nyomoz a rendőrség, milyen ügyeket felesleges újra előkaparni, és a sajtó elé citálni? Ezekben a kínos hónapokban, mikor az egész ország figyelme a cégre irányul, neki naponta kellene konzultálni valakivel a rendőrségnél, mielőtt feljelentést tesz. Hogy ne röhögtesse ki magát. Ha az embertől ellopnak egy autót, majd kéthavonta feljelentgeti a tettest a rendőrségen, azzal csak bonyodalmat okoz, az ügy nem lesz hamarabb megoldva. Mert jelenleg valami ilyesmi folyik a BKV-nál.

Igaz, mindezzel igazolhatja magát a közvélemény szemében. Megmutathatja, ő mindent megtesz, hogy a nyomozást segítse. És - úgymond - a jó oldalon áll. Azzal azonban, hogy ezt ennyire bizonygatni akarja, gyanússá is válik. Hiszen, ha tényleg jól végezné a dolgát, akkor nem röhögtetné ki magát a naponta bejelentett feljelentés dömpinggel.

Aztán azt se felejtsük el, hogy Kocsis ugyan minden fórumon közli, hogy teljes mértékben együttműködik a rendőrséggel, mégis a rendőröknek meg kellett szállniuk a BKV központi épületét, hogy megkapják azokat a dokumentumokat, amiket előzőleg kértek. Ezzel nem állítjuk, hogy Kocsis úr szeretett volna eltitkolni egyes papírokat, csupán az ügyet teszi még furcsábbá.

Emlékezzünk!


Sajnos sokan elfelejtik azt is, mikor Kocsis István megkapta kinevezését a BKV élére. Akkor azzal próbálta megnyugtatni a nyilvánosságot, hogy ő bizony egyetlen tanácsadói szerződést sem fog kötni, hiszen ezek mindig homályosak. Ma már kiderült, Kocsis jól látta: hiszen éppen ezek a szerződések azok, amikben ő is számtalan feljelentést tett (és tesz még mindig), mert ez a legmegfoghatatlanabb szerződés típus. Hiszen ki tudja megmondani, hogy az a tanácsadás, amiért nagy összegeket kifizetett a BKV, vajon hasznos volt-e avagy sem?

Szóval, Kocsis ez ellen kampányolt. Ám emlékezzünk, hogy Kocsis tevékenységének elején nem is egy ilyen szerződést írt alá saját maga is. A HírExtra is foglalkozott az üggyel 2009 márciusában. (Írásunkat itt olvashatja). Ezekből kiderül: Kocsis offshore cégekkel kötött tanácsadói szerződést, méghozzá közel 50 millió forint értékben. (Az erre vonatkozó dokumentumok, Kocsis aláírásával az említett cikkben megtalálhatók). Óvatosan kell tehát kezelnünk Kocsis István ügybuzgalmát.

Mint macska a forró kását

Ráadásul van még egy izgalmas kérdés a BKV háza táján: a négyes metró ügye. Merthogy erről kínosan nagy a csönd, minden érintett látványosan kerüli a témát. Pedig a négyes metró egymaga többe kerül, mint az eddig tett feljelentések teljes összege. Persze ezzel nem azt mondjuk, hogy az oda elköltött pénz mind eltűnt, hiszen a munka, ha nehezen is, de láthatóan halad. Ám az 530 milliárd forint túl nagy összeg, hogy ne kísértette volna a BKV és a főváros vezetőit. Sajnos élnünk kell a gyanúperrel, hogy a négyes metró beruházásában is komoly összegek szívódhattak föl.

Bárhogy is van, a BKV-ügynek messze nincsen vége. Ahogy azt Bencze József országos rendőrfőkapitány mondta vasárnap este: lesznek még gyanúsítottak.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását