2024. április 27. - Zita

Halál a dohányosokra!

Jelenleg Magyarország legnagyobb egészségügyi problémája a dohányzás – pusztán évente közel harmincezer ember hal meg a káros szenvedély következtében. Leszokni azonban sosem késő. Hazai sztárokat és az utca emberét kérdeztünk a cigarettázáshoz fűződő viszonyukról.
2009. november 12. csütörtök 07:40 - Forró János
Magyarország világelső a férfiak tüdőrák-halálozása tekintetében és szintén elsőséget élvez mindkét nemben szájüregi rákok vonatkozásában. Évente körülbelül harmincezer ember hal meg a dohányzás következtében. Megdöbbentő ez a szám, tekintve, hogy a túlzott alkoholfogyasztás, közúti balesetek, kábítószer-fogyasztás és gyilkosság/öngyilkosság együttesen nem szednek ennyi áldozatot. Ám akármennyire is főbekólintó ez az adat, még szomorúbb, hogy hiába van tisztában vele az ember fia: aki egyszer besétált Cigaretta úr csapdájába, többé nagyon nehezen kecmereg ki onnan – már ha egyáltalán ki akar.

Hamvadó cigarettavég

A dolognak ugyanis megvan az az illúziója, hogy mivel egy nagyon hosszú távú folyamatról van szó, a dohányosok számára oly távolinak tűnik az esetleges következmények testközelből való megtapasztalása, hogy gyakorlatilag nyugodt szívvel verik bele az újabb szeget a füstkoporsóba. Ilyenkor hangzanak el az olyan mondatok, mint például: „Ááá, még egy cigi nem árthat!” vagy „Ugyan, mire engem elkapna a rák, már rég halott leszek!”

Drága dohányos társaim, azt a rossz hírt kell közölnöm, hogy ez nem így van. Egyrészt: a dohányzás egészségkárosító következményei folyamatosan és igen hamar jelentkeznek – aki rendszeresen parolázik a méregpálcával, tapasztalhatja, hogy egy-egy lépcsőzés vagy busz utáni sprint is meglehetősen kellemetlen tud lenni.

Ehelyütt kell még megemlítenünk a bőr elcsúnyulását (a sápadtság oka gyakran a dohányzás okozta izom-összehúzódás a bőr kisérhálózatában), azt, hogy a cigarettázó nők fokozott veszélynek teszik ki gyermekeiket, a magasabb rákkockázatot (nem csak tüdő~) és persze nem elhanyagolható az a kevéssé ismert szempont, hogy a dohányosok bőrén tízszer annyi ránc keletkezik, mint a nem dohányzókén.

A meglehetősen markáns konzekvenciát könnyen levonhatjuk mindezekből: a cigi totál szívás. A magyar társadalomnak és úgy a Föld füstölgést kultiváló részének sürgősen le kéne szoknia. Persze, tekintve, hogy például a nők körében húsz év alatt megközelítőleg duplájára nőtt a cigit cuclizók száma, ettől még elég távol vagyunk.

„A dohányzás halált okozhat” – ezt és hasonlókat olvashatjuk a cigarettás dobozok hátulján. Napjainkban körülbelül tizennégy szövegverzió létezik, ezek közül néhány:
- A dohányzás gyilkol
- A dohányzás nagy mértékben függőséget okoz, ne gyújtson rá
- A dohányzás károsíthatja a spermát és meddőséget okoz
Őszintén kíváncsi lennék arra, hogy hány olyan ember van, aki az ilyen elrettentő textusok hatására remegő kézzel rakja vissza a dobozt, és soha többet nem néz még a cigi felé se.

Na, de oldjuk a feszültséget egy kis viccel, afféle üdítő intermezzóval, melyet most rögtönöztem!
- Mit csinál a dúr skála első hangja, ha nagyon elrontotta a gyomrát és émelyeg?
- Dohány. (dó, mint szolmizációs hang, aki ugye hány)

Leszokni? A világ legegyszerűbb dolga, én is leszoktam már vagy tízszer!

Nikotinos tapasz, rágógumi, orrspray és szopogató tabletta: Leggyakrabban a különböző nikotinpótló terápiákról hallani. A nikotintapasz egy általában három hónapos kezelés során a bőrre ragasztva adja át a szervezetnek a szükséges nikotinmennyiséget. Hasonló elven működik a rágógumi, illetve két kevésbé népszerű társa, az orrspray (kellemetlen dolog az orrba fújkálni bármit is) és a tabletta, melynek nem kimondottan kellemes az íze.

Akupunktúrás módszer: Egy hét alatt leszokni?? Ez a technika ezt ígéri. A felkészült akupunktőr három egymást követő alkalommal szúra meg a paciens fülét, és ha minden igaz, az addig nikotinszomjas illető utolsó alkalommal méregtelen szervezettel és cigitől szabad vágyakkal távozik a rendelőből.

Elektromos cigaretta: Szívni kell és „füstöl” is, igaz, nikotinos füst helyett porlasztással előállított vízgőzt. Egészségre tehát nem káros, és állítólag rengetegen élnek is vele. A módszer arra bazíroz, hogy egy dohányosnál a cigaretták nagy része csupán a szertartásos mozdulatsor miatt kerül elszívásra; ilyen alkalmakat hivatott pótolni a röviden csak e-ciginek nevezett találmány.

Eukaliptuszos cigi: Egyesek úgy próbálnak meg leszokni a cigiről, hogy niktontól mentes eukaliptuszos „cigiket” kezdenek el szívni. Én réges-rég találkoztam már ilyennel, úgy emlékszem, nem is volt olyan rossz, de azért ennek a hosszú távú használatától megóvnék mindenkit: állítólag impotenciát okoz.

A Mestermágus nem gyújt rá

Mága Zoltánból heves ellenérzéseket vált ki a dohányzás. A HírExtrának nyilatkozó hegedűművész életében először egy csajozás közben gyújtott rá. "Beleszívtam, és majd’ megfulladtam. Az volt az első és az utolsó cigarettám.” A vonóvirtuóz elárulta továbbá, hogy nem csak ő, egész családja jól megvan a füstölés nyújtotta élvezetek nélkül. A Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszttel kitüntetett művésze cigarettázás helyett egy desszert elköltését javasolja a leszokni vágyóknak.

Bár ő sem gyújt rá, jóval elnézőbb a dohányosok iránt az okkultista Mestermágus, Lui Padre. "Tulajdonképpen az őseink is, hogyha kint voltak a természetben állandóan szívták a cigit, rágták a bagót, vagy pipáztak, nem volt semmi gondjuk. Tudom, hogy ez kikészíti az ember egészséget, ennek ellenére úgy gondolom, hogy a dolog fel van fújva. Adjuk meg mindenkinek a lehetőséget, döntsön ő saját maga fölött” – vallja Padre, aki ugyanakkor nem támogatja a gyerekek dohányzását, legalábbis egy bizonyos korig.

Az utca emberét is megkérdeztük. Kati, a huszonhárom éves közgázhallgató lány igen sarkos elképzeléseket vázolt fel lapunknak.

"Nem dohányzom, és nagyon rossz dolognak tartom. Főleg a dohányosok tapintatlansága háborít fel. Ők siránkoznak, hogy muszáj dohányoznuk, mert függők, és rossz nekik, ha nem cigiznek, de arra nem gondolnak, hogy a másik ember meg attól szenved, hogy ők dohányoznak. Szerintem súlyosan kéne őket büntetni, és komolyan venni a tilalmakat" – vélekedik Kati, aki egy ötletét is megosztotta.

"Valahogy meg kéne védeni a nem dohányzókat. Olyan akciót kéne szervezni, hogy a nem dohányzók a dohányosokat a megállókban leöntik egy vödör festékes vízzel, hogy lássák, hogy mit okoznak másnak."
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását