2024. május 9. - Gergely

Óvodások és a dohányzás-megelőzési program

Az óvodáskorúak körében is megindult Magyarországon a dohányzásellenes és dohányzás-megelőzési program - mondta Simics Rita, az Országos Egészségfejlesztési Intézet főosztályvezetője csütörtökön Budapesten a Help elnevezésű, európai uniós dohányzás-megelőzési kampány sajtótájékoztatóján.
2009. október 29. csütörtök 14:00 - HírExtra
A Help-kampánnyal az óvodákba megelőző játékprogramokat visznek, többi között bemutatják a gyerekeknek Csukás István egyik meséjét, amely a füstmentes erdő létrehozásáról szól. Bemutatnak olyan tárgyakat, amelyek elrettentő például szolgálnak a dohányzással szemben, lejátszanak egy hangkazettát, amelyre egy dohányos ember köhögését vették fel - közölte a főosztályvezető.

Hozzátette: abban bíznak, hogy a gyerekek mindezt otthon elmesélik, s ezzel szüleiket is segíthetik, hogy leszokjanak a dohányzásról.

Simics Rita szólt arról, hogy az általános iskolásoknak is visznek a dohányzás ártalmairól szóló játékokat, így puzzle-t, ügyességi feladatokat és kvízeket. Ehhez kapcsolódóan létrehoztak egy honlapot is, a www.cikiacigi.hu internetes oldalon három korosztály, az előző kettőn kívül a 15-20 éves generáció is talál érdeklődésének megfelelő információt. Utóbbiaknak figyelmét egyebek mellett arra hívják fel, hogy mennyit spórolhatnak, ha leteszik a cigarettát.

R. Nagy András, a Help magyarországi kampányának szóvivője elmondta: orvostanhallgatók segítségével megmérték az arra vállalkozók szervezetében található szén-monoxid mennyiségét, például a Hungaroring egyes versenyein, a Balaton-átúszáson és több vidéki városban. Ezzel is a dohányzás ártalmait mutatták be, hiszen ez a gáz is akkor halmozódik fel, ha valaki ezt a káros szenvedélyt űzi - mutatott rá.
Beszélt arról, hogy országos tv-csatornákon vetített reklámfilmekkel is a dohányzás káros hatásait igyekeznek bemutatni.

Az Európai Bizottság 2005-ben indította a Help-programot, hogy segítsen leszoktatni a dohányzásról, illetve megakadályozni a rászokást és felhívja a figyelmet a passzív dohányzás veszélyeire.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását