2024. május 8. - Mihály

A legnagyobb csempészügylet került napvilágra

A brit és az ír kriminalisztika történetének eddigi legnagyobb csempészett cigarettaszállítmányát foglalták le a két ország hatóságai, amelyek az egyik szakadár ír katolikus milíciát sejtik az ügy hátterében.
2009. október 27. kedd 19:37 - HírExtra
A BBC szerint egy hajó, amely a Fülöp-szigetekről érkezett még a hét elején egy ír kikötőbe, összesen 120 millió szál - 50 millió euró értékű - csempészett cigarettát szállított, jóllehet a hivatalos fuvarlevél állati takarmányt jelölt meg rakományként. Az északír határ közelében lévő Greenore kikötőjében a hatóságok figyelték a hajót, és a kirakodás után követték a csempészárut elszállító kamionokat. Az akcióban, amelyben 150 ír és északír rendőr és pénzügyőr vett részt, eddig tíz személyt vettek őrizetbe.

A BBC úgy tudja: a hatóságok a Real IRA (Valódi IRA) nevű radikális britellenes milíciával hozzák kapcsolatba a példátlan kiterjedésű csempészügyet.

A Real IRA az észak-írországi brit fennhatóság ellen küzdő legnagyobb katolikus erőből, az Ír Köztársasági Hadseregből (IRA) vált ki, és elutasítja az ulsteri rendezési folyamatot.

Az IRA már évekkel ezelőtt felhagyott a fegyveres harccal, és politikai szervezete, a Sinn Féin - korábban teljesen elképzelhetetlennek tartott koalícióban - a britpárti protestáns mozgalom radikális szárnyával, a Demokratikus Unionista Párttal együtt kormányozza az északír tartományt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását