2024. április 18. - Andrea, Ilma

A T. Ház keresztes békéje

"A nemzeti radikálisok visszateszik a lábukat a Magyar Parlamentbe" - írtuk annak apropóján, hogy a Jobbik EP-tagságából fakadó jogával élve, a héten alighanem a magyar törvényhozás tűzkeresztségén is átesik.
2009. október 5. hétfő 17:39 - Nagy András
De vajon számíthat-e a jelenlegi parlamenti pártok kereszttüzére? – kérdezősködünk a frakcióknál, hiszen Csurka István sokak szemében örvendetes kivonulója óta mégiscsak elmondhattuk, hogy a szélsőségesen gondolkodó politikai erők legfeljebb az Országház homlokzatának tövéig jutottak. (Igaz, ha ott voltak, oda is piszkítottak, lásd a 2006 őszi-téli „vigasságot”, amely után a Kossuth tér fertőtlenítése és gyepcseréje egyaránt szükséges volt.)

Gyorsan kiderült, a Tisztelt Ház padsorait állandó jelleggel koptató frakciók részéről Morvai Krisztináéknak nemhogy kereszttűzre, de még a magyar Parlamentben szokásos pártpuffogásra sem nagyon kell számítaniuk. Ez azért érdekes.

Nem csak arról a keserédes abszurdumról van ugyanis szó, hogy egy velejéig euroszkeptikus párt végső soron épp az Európai Unió – pontosabban annak „demokrata stílusú” – épületén keresztül jut először szóhoz a magyar Országgyűlésben.

Hanem arról is: az átlagpolgár által szó szerint „mélyen” Tisztelt Ház bentlakói immár az együttműködés minimumát sem képesek felmutatni. Holott ha valami, akkor a majd’ összes parlamenti párt szavazóbázisából csipegető, s ezért minden demokratikus politikai erőre potenciális veszélyt jelentő Jobbik olyan közös ellenség képében tűnhetne föl számukra, amely ellen párthovatartozás nélkül kívánatos síkra szállni.

Ilyesmiről azonban szó sincs. Göndör István, a szocialisták frakcióvezető-helyettese például, amikor a Jobbik-bevonulóról kérdezzük, a házszabály aprólékos magyarázatába kezd, ahelyett, hogy legalább egy közönséges „aMagyarSzocialistaPárteddigisésezutániskiállademokráciavédelmében”-t elmorzsolna.

No, nem mintha legfőbb riválisa, Répássy Róbert fideszes frakcióvezető-helyettes sokkal nagyobb kiállásra ragadtatná magát. Annyit legalább megjegyez, a Fidesz nem fog „közjogi szabályokat felrúgni, mert olyan képviselőket választott az ország az EP-be, akikkel sokan nem szimpatizálnak, így ő maga sem.”

A legjobb kétségkívül a KDNP reakciója. Elöljáróban annyit, Halász Zsuzsa, a párt szóvivője először nem is érti, mit és egyáltalán miért kellene reagálnia, majd pedig mérhetetlenül cinikus módon kijelenti, hogy „tisztességes választáson, Magyarország polgárainak bizonyos százaléka erre a három emberre szavazott, tehát ne kezdjük már el vitatni” a jogaikat.

Mintha nem a kereszténydemokraták lettek volna a Fidesszel karöltve azok, akik bő két és fél éven keresztül (!) demonstratíve kivonultak az ülésteremből, ahányszor csak a szintén törvényesen választott Gyurcsány Ferenc szót kért az Országgyűlésben.

Vajon miért van, hogy a kormánypárt a legnagyobb ellenzéki szövetséggel inkább a hallgatásban osztozik, ahelyett, hogy ha már egységesen nem is, de legalább külön-külön kiállna a mérsékelt politikai berendezkedés szükségessége mellett?
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

H.K.
2009. október 7. 14:25
mindenki bekaphatja! megérkeztünk és rendet teszünk. ha tetszik ha nem. ha nem tetszik akkor el lehet menni a jó francba. aki pedig itt marad annak dolgoznia és építenie kell az országot. rendben és nyugalomban. ez eleddig úgy nézett ki, hogy dolgoztál és a politika szépen elvitte a pénzed. 2010-től másképpen lesz. aki nem dolgozik az ne is akarjon semmit. stb... stb...
és az, hogy egy párt euszkeptikus és annak "hátán" kerülhet be a parlamentbe felszólalási lehetőséggel az nem azt jelenti, hogy maga az eu zóna rendben van. kegyet meg nem kell gyakorolni. főleg nem úgy, hogy a felszólalásról kivonulgatnak a "honatyák". akkor a fizetésükért se álljanak sorba. vagy húzzanak az oviba a sarokba recskázni... mert ilyen hozzáállással odavalóak.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását