2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Jövő héten debütál a T. Házban a Jobbik

Jövő héten minden bizonnyal bekövetkezik az, amire a hazai szélsőjobb 2002. májusa óta vár: a nemzeti radikálisok visszateszik a lábukat a Magyar Parlamentbe.
2009. október 4. vasárnap 17:59 - Nagy András
Hétfőn kezdődik az Országgyűlésben a jövő évi költségvetés általános vitája. A büdzsé részletes tárgyalása maratoni hosszúságú, ötnapos parlamenti ülés (mintegy 1800 perc tiszta beszédidő) keretében zajlik majd.

A költségvetésről szóló disputa idén is a szokásos menetrendben zajlik majd: a miniszterelnök ismerteti a büdzsé fő számait, és az azok mögött húzódó politikai elképzeléseket, majd pedig a T. Ház hozzájárulását kéri. Ezt követően a frakciók előre meghatározott időkeretben felváltva reagálhatnak az elhangzottakra.

Lesz azonban egy esemény, amely miatt az idei év költségvetési vitája mindenképpen emlékezetesnek ígérkezik: a házszabálynak köszönhetően bemutatkozhat a magyar törvényhozásban a Jobbik Magyarországért Mozgalom.

Euroszkeptikusokon segít az EU

Az elődök
A Magyar Igazság és Élet Pártja (MIÉP) az 1998-as Országgyűlési választásokon a voksok valamivel több, mint öt százalékát megszerezve 14 mandátummal bejutott a Parlamentbe. Az 1998-2002-es ciklus vége óta, több mint hét éve nem tette be lábát szélsőséges nézeteket valló politikus a magyar törvényhozás szentélyébe.
Ezt végső soron Magyarország Európai Uniós tagsága teszi lehetővé: a 2004-es EU-csatlakozás óta az uniót is érintő napirendek esetén az Országgyűlés felszólalási lehetőséget biztosít a magyar Európai Parlamenti képviselőknek. Márpedig a költségvetés általános vitája feltétlen ebbe a körbe tartozik.

Így eshet meg, hogy jövő héten az Európai Néppárt képviselői 35, az európai szocialisták 10, a független képviselők pedig fejenként 2,5 percet beszélhetnek. Ennyi ideje lesz a felszólalásra Bokros Lajosnak, no és a három Jobbikos képviselőnek, Morvai Krisztinának, Balczó Zoltánnak és Szegedi Csanádnak.

De vajon milyen bemutatkozásra számíthatunk a Jobbik részéről? A kérdés azért is helyénvaló, mert a radikális nézeteiről ismert párt júniusi európai parlamenti bevonulója emlékezetesre sikerült: Morvai Krisztina és Balczó Zoltán egyaránt sújtásos magyar öltözetben pompázott, míg Szegedi Csanád az akkor már jogerősen betiltott Magyar Gárda egyenruhájába bújva jelent meg az ülésteremben.

Már köszörüli a torkát a Jobbik vezérszónoka

Novák Előd, a Jobbik szóvivője a HírExtra érdeklődésére azt mondta, a rendelkezésére álló hét és fél percben biztosan fel fognak szólalni, már készülnek is erre, de, hogy miről fognak beszélni, azt egyelőre nem lehet tudni. Novák szerint az csak jövő héten, a Parlamentben fog kiderülni. Annyit azért elárult, hogy konkrét indítványra vagy módosító javaslatra nagy valószínűséggel nem kell számítani a Jobbik részéről.

A szóvivő azt valószínűsíti, hogy a párt képviselői inkább egyfajta értékeléssel állnak elő a költségvetést illetően, különös tekintettel arra, hogy – mint fogalmaz – a Jobbik szinte mindent másképp csinálna, mint a kormány.

A szóvivő a HírExtrát úgy tájékozatta, hogy Morvai Krisztina „egészen biztosan” fel fog szólalni, és elképzelhető, hogy Szegedi Csanád is megkapja a lehetőséget. Balczó Zoltán viszont aligha teszi hozzá a magáét a költségvetés vitájához, mivel előre láthatólag Brüsszelben tartózkodik majd.

Leprások?

„Bármit is csinálnak, nem lesz meglepő. Megszoktuk már, hogy leprásként kezelnek bennünket” – reagált a Jobbik-szóvivő arra a kérdésünkre, vajon milyen fogadtatásra számítanak a parlamenti pártok részéről.

A HírExtra rögtönzött frakciókörképéből viszont az tűnik ki, hogy a mérsékeltnek tartott politikai erők viszonylag nyugodtan veszik tudomásul Morvaiék egyelőre csupán rövid látogatását a Tisztelt Házban.

Göndör István, a szocialisták frakcióvezető-helyettese elsősorban azt hangsúlyozta, hogy a magyar házszabály demokratikus jellegéből fakadóan kerülhet sor a jövő héten a Jobbik bemutatkozására.

Mint mondta, azért különleges a helyzet, mert a házszabály az uniós csatlakozás idején úgy módosult, hogy bizonyos napirendek esetében a parlamenti frakciók időkeretet biztosíthatnak az EP-ben ülő képviselőiknek a felszólalásra. A Jobbik azonban jelen pillanatban nem tagja a magyar Parlamentnek, így értelemszerűen saját frakcióval sem rendelkezik.

Göndör tájékoztatása szerint a házbizottság úgy döntött, hogy a Jobbik EP-képviselőit a függetlenekkel azonos időkeret illesse meg a vitában. Fontosnak tartotta leszögezni, az, hogy a Jobbik magatartásával az MSZP-nek fenntartásai vannak, még nem ok arra, hogy a házszabályt megsértve nem tegyék lehetővé a vitában való részvételüket.

Göndör szerint az MSZP már csak azért sem tud fellépni a Jobbik ellen, mert még azt sem lehet tudni, hogy mely napon kívánják felhasználni azt a bizonyos hét és fél percet, ami a rendelkezésükre áll. „Ha olyasmit mondanak, biztos, hogy reagálni fogunk rá, ez a lehetőségünk megvan” – zárta mondandóját a szocialisták frakcióvezető-helyettese.

A KDNP nem érti…

Répássy Róbert, a Fidesz frakcióigazgatója is azt emelte ki, hogy az a furcsa helyzet állt elő, hogy egy olyan párt kap felszólalási lehetőséget, amelyik egyébként nem rendelkezik parlamenti mandátummal. Vélhetően a többi parlamenti párt nevében is szólva azt mondta, azért nem fognak közjogi szabályokat felrúgni, mert olyan képviselőket választott az ország az EP-be, akikkel sokan nem szimpatizálnak, így ő maga sem. „Ez egy elvi kérdés” – tette hozzá.

Halász Zsuzsa, a KDNP szóvivője először nem értette, mit kéne arra reagálni, hogy EP-képviselők a házszabálynak megfelelően felszólalnak a költségvetési vitában, politizáljanak akár a Jobbik, akár más párt színeiben. Munkatársunk felvetésére, mi szerint a Jobbik szélsőséges megnyilvánulásairól híres, Halász azt mondta, „tisztességes választáson, Magyarország polgárainak bizonyos százaléka erre a három emberre szavazott, tehát ne kezdjük már el vitatni” a jogosultságukat. Szerinte a KDNP-nek nem tisztje ítélkezni a Jobbik felett, így természetes, hogy a kereszténydemokraták részéről semmiféle tiltakozásra nem lehet számítani a Jobbik felszólalása tekintetében.

Az SZDSZ-t, illetve a frakcióval ma már nem rendelkező MDF-et nem sikerül az ügyben megszólaltatnunk.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

aser
2009. október 6. 09:15
Mi okból szólalhat fel a nyilas párt a Magyar Parlamentben?Amikor nincs egy képviselője sem ott?
Mi okból engedték meg a házbizottságban lévő pártok?
Beszartak a nyilasoktól?
nocomment
2009. október 5. 15:29
elolvastam. szóval ennek a cikknek mi volt a mondanivalója? a jobbik kihasználja a házszabály adta lehetőséget, ami egy pártot sem érdekel. ebből vezércikk? ennyire nincs témátok? segítsek? pár ötlet: közbiztonság, munkanélküliség, államadósság, népesedés.
p-Aga
2009. október 5. 11:59
Szeretném a Jobbikot arra emlékeztetni, mivel nyerte meg '94-ben az mszp a választásokat: Az MDF arisztokratikus gőgjével szemben -akkor még- INTELLIGENSEN POLITIZÁLT!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását