2024. május 18. - Erik, Alexandra

Újra "Gárdegőzben" izzik a levegő?

Egyesülési joggal való visszaélés miatt nyomozást rendelt el a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság a magát az újjáalakult Magyar Gárda mozgalom megbízott megyei kapitányának nevező férfi ellen - közölte honlapján a rendőrség.
2009. augusztus 20. csütörtök 13:33 - HírExtra
Fülöp Gergely szóvivő a vasárnapi eset részleteiről további tájékoztatást nem kívánt adni csütörtökön az MTI-nek, mondván, hogy a kihallgatás még nem történt meg.

A police.hu oldalon az áll, hogy az újjáalakult mozgalom megbízott kapitánya vasárnap bejelentést tett a rendőrségen, miszerint Szamosangyalos községben három embert megfenyegettek, mert be akartak lépni mozgalmukba.

A férfi azt közölte, aznap "több gárdatag fog szolidaritásból megjelenni" az egyik megfenyegetett ember lakásán.

A rendőrök a település határában igazoltatták az érkezőket, majd az esetleges atrocitások elkerüléséért a magánlakásig kísérték őket.

Mivel felmerült, hogy a bejelentő a bíróság által feloszlatott társadalmi szervezet vezetésében vesz részt, a megyei főkapitányság egyesülési joggal visszaélés vétség gyanújával nyomozást rendelt el.

Az eredeti bejelentés, a fenyegetések ügyében pedig a mátészalkai rendőrkapitányság zaklatás miatt nyomoz.

A megyei kapitányság a honlapon ismertette a nyomozások alapjául szolgáló jogszabályi hátteret is. A büntető törvénykönyvet idézve azt írják, az egyesülési joggal visszaélésnek minősül, ha valaki "a bíróság által feloszlatott társadalmi szervezet vezetésében vesz részt".

Egy 1999. évi kormányrendeletre is utalnak, amely szerint "aki a bíróság által társadalmi szervezet feloszlatásáról hozott döntésében jogellenesnek nyilvánított tevékenységet végez, százezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható".

A Fővárosi Ítélőtábla július 2-án oszlatta fel a Magyar Gárda Hagyományőrző és Kulturális Egyesületet. A Magyar Gárda mozgalom az egyesület szerves része, a döntés az egyesület felszámolásával szükségképpen a mozgalomra is kiterjed, annak a szervezeti kereteit szünteti meg - szólt a bírói érvelés.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom ezt követően, július 11-én nagygyűlést tartott a budapesti Szabadság téren, ahol közfelkiáltással újjáalakult a Magyar Gárda mozgalom. A demonstrációt követően a rendőrség nyomozást rendelt el izgatás és egyesülési joggal való visszaélés vétségének megalapozott gyanúja miatt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

p-Aga
2009. augusztus 20. 15:26
A törvény EZT mondja ki:
"174/C. § (1) Aki mást egyesülési vagy gyülekezési jogának gyakorlásában, valamint választási gyűlésen való részvételében erőszakkal vagy fenyegetéssel jogtalanul akadályoz, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő."

Innentől kezdve: Ha akár 20 ember akár betiltott szervezet egyenruhájában PASSZÍVAN megjelenik egy rendezvényen, kimeríti ez a TÉNYÁLLÁST? Valamire való jogállamban aligha. Kivéve, ha Abszurdisztánról lenne szó.
valaki85
2009. augusztus 20. 13:56
Börtönbe vele! Ha egyszer nem bírja megérteni,hogy jogsértő tevékenységet folytat...
dm
2009. augusztus 20. 13:43
ez a cím jelent valamit?
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását