2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Egy zöldebb világ felé - Szebb jövő?

A gazdasági válság sok mindenre kihat - köztük a szennyezőanyag-kibocsájtásra, a zöld beruházásokra, a hulladékkezelési szokásainkra, az energiagazdálkodásra - és ezáltal a bolygónk sorsára is. Nézze meg miként!
2009. július 28. kedd 18:19 - Pásztor Balázs
Az okosok megmondták

Fogyasztói szokások
A Reuters cikke a fogyasztói szokásokat is vizsgálta. A kimutatásokból kiderült, hogy sokkal többen használnak tömegközlekedést autó helyett, és hogy az újrahasznosítható/ visszaváltható termékek piaca még erősödni is tudott az általános veszteségekhez képest. Ugyanakkor a légkondicionálók piaca 16, a ruhatisztítóké pedig 17 százalékkal csökkent, az egy évvel korábbihoz képest.
A gazdasági válság csökkenti a károsanyag-kibocsájtást, de ugyanakkor a zöld-beruházásokat is - összegzi tapasztalatait szerda reggeli, közgazdászok sorát megkérdező vezércikkében a Reuters, majd hozzáteszi: az előbbinek csak rövidtávú, ám az utóbbinak főleg hosszútávú hatásai lehetnek, így megint bolygónk fog vesztesként kikerüli a csetepatéból. A zöld-beruházások visszaesésére jó példa az, hogy idén először tolódhat az ez idáig rettentő szigorú ütemtervvel dolgozó, több éve folyó amerikai szélerőmű-projekt - hisz a szűk költségvetés, és a csökkenő olajárt más megoldásokat kíván.

Örömhír viszont az, hogy a központi kormány, Kalifornia, és az autógyártók több évtizednyi háborúskodás után most végre megegyeztek a járművek fogyasztásának csökkentésében (amiben nyilván nagy szerepe volt az autógyáraknak juttatott állami támogatásoknak is). A megállapodás szerint az autósok és kamionosok számára Amerikában gyártott járművek részére 30 %-os üvegházgáz emisszió-csökkentést ír elő, amit a cégek nagyrészt fogyasztáscsökkentéssel fognak elérni. A tervek szerint így az átlagos fogyasztás a mostani 9,5 liter/100 km-ről 6,7 liter/100 km-re csökkenne, amivel az amerikai gazdaság is spórolna 1,8 milliárd hordónyi benzint, és így
energiafüggősége is csökkenne.

Nem csak Amerikára vonatkozólag, hanem kis hazánkra értendően is születnek remek ötletek -csakhogy ezekből valószínűleg egy se fog megvalósulni. Egy friss felmérés szerint, ha Nabucco-t és a Déri áramlatot nem építenék meg, akkor az energiafüggőséggel legfőképp érintett nyolc volt szocialista állam (visegrádi négyek, balti hármak és Szlovénia) abból pénzből a lakások hőszigetelésével évente 3,5-ször annyi gázt tudna megspórolni, mint amennyit a két vezeték hozna. Ezek munkahelyeket is teremtenének, kissé rendbe raknák a haldokló építőipart, no meg zöldítenék a környezetet.

Nagy és zöld és közeleg

A decemberben megrendezett koppenhágai gigantikus klímakonferencia akár helyre is rázhatja a világ értékrendjét, és megmenthetővé teheti bolygónk sorsát- azonban ehhez rengeteget kell tenni. Sok szó esik a Green New Dealről - főleg az EU berkeiben -, ami úgy oldaná meg a gazdasági válságot, hogy közben jelentősen zöldítene is egyet a világon - ám ezt a fajta felfogást nem sok tagország használta eddig a gyakorlatban. Itthon például a széndioxid-kibocsájtás eladásából származó kvótapénz túlnyomó részét inkább betettük a kasszába, minthogy zöld beruházásokra költöttük volna - amit egyébként megígértünk.

Ha nem is a Green New Dealt, de valamit le kell majd tenni a koppenhágai asztalra - azonban a nagypolitikának még fogalma sincs, hogy mit. Azonban a legnevesebb környezetvédő csoportok (többek közt a WWF és a Greenpeace), független szakértők bevonásával elkészítették a leendő forgatókönyv teljes jogi szövegét, amit már csak alá kellene írni.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását