2024. május 15. - Zsófia, Szonja

EU: alkotmánymódosítás nélkül nem megy?

Bosznia és Hercegovina nem lehet EU-tag, amíg nem hajt végre alkotmányreformot, és nem teremti meg annak a feltételeit, hogy visszahívják hivatalából a nemzetközi közösségnek az ország fölött gyámkodó főképviselőjét.
2009. július 25. szombat 14:49 - HírExtra
"Egy kvázi protektorátus nem lehet az EU tagja" - fogalmazott Rehn arra utalva, hogy a nemzetközi főképviselőnek teljhatalma van Bosznia és Hercegovinában: tisztségviselőket válthat le, törvényeket változtathat meg. Az ENSZ által kinevezett, de rendkívüli jogaival az EU-külügyminiszterektől kapott felhatalmazás alapján élő főképviselő hivatalát már 2006-ban meg akarták szüntetni.

A politikus csütörtökön érkezett Bosznia és Hercegovina fővárosába, de influenzás lett, ezért le kellett mondania pénteki találkozóit. A parlamentben elmondani kívánt beszédét azonban újságírók rendelkezésére bocsátották, így szombaton leközölte a szerb sajtó.

Rehn a reformok szükségét is hangsúlyozta, leszögezve: Bosznia és Hercegovina a jelenlegi alkotmányával nem kerülhet be az EU-ba, sőt tagjelölti státusra sem tehet szert addig, amíg végre nem hajt bizonyos fontos változásokat. Ezek egyike, hogy cselekvőképessé teszi központi kormányát, amely ma alig működik, mivel a két országrészt, a Szerb Köztársaságot és a Bosnyák-Horvát Föderációt külön kormányok irányítják.

Ahhoz is változások kellenek, hogy Bosznia és Hercegovina is megkapja az EU-tól a vízummentességet, amelyet Szerbia, Macedónia és Montenegró január 1-től élvez. Ezt Rehn szerint Brüsszel 2010-ben ajánlhatja fel, ha megvalósulnak azok az intézkedések, amelyek nagy részének a megszületését az ország vezetői október 1-jéig ígérték.

Az EU bővítési biztosa azt is közölte, hogy a 2011-ig Bosznia és Hercegovinának szánt 440 millió eurós segélyen felül az ország még 40 millió eurót kap az Európai Unió válságkezelő csomagja részeként.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását