2024. május 8. - Mihály

Meg kell őrizni az óceánok élővilágát

Átfogó megállapodással zárult pénteken az Indonéziában megrendezett nemzetközi óceánvédelmi konferencia, a páratlan élővilággal bíró dél-ázsiai óceánvidék megőrzéséről szóló akciótervet tízéves időtartamra fogadták el a résztvevő államok kormányai.
2009. május 15. péntek 18:30 - HírExtra
A megállapodás keretében védetté nyilvánították a partközeli veszélyeztetett területek egyötödét, a mangrovéban, korallokban és tengeri csillagokban bővelkedő vidéken betiltották a halászatot.

"A Korall-háromszög világszerte természeti kincsként ismert" - mondta Susilo Bambang Yudhoyono indonéz államfő. "Ez az fajok sokféleségének globális központja. Ha visszavonhatatlanul megsérülne, az az egész bolygó számára tragédiát jelentene" - tette hozzá a politikus.

A Korall-háromszög a Fülöp-szigetek, Malajzia, Indonézia, Pápua-Új-Guinea, Kelet-Timor és a Salamon-szigetek között terül el, a hat ország - állam- és kormányfőinek pénteki megállapodása szerint - legkevesebb 13 millió dollárt (2,7 millió forint) költ majd védelmi intézkedésekre. A szegényebb országok mellett az Egyesült Államok 40 millió dollárt (8,5 milliárd forint), Ausztrália 55 millió dollárt (11,7 milliárd forint) ad a tervek megvalósítására. A programban adományokkal és hitelekkel kiegészülve összesen több mint 300 millió dollár (64 milliárd forint) áll rendelkezésre - mondta David McCauley, az ázsiai fejlesztési bank éghajlatszakértője.

A háromszög 5,4 millió négyzetkilométeres kiterjedésével nagyjából tizenötször nagyobb Németországnál. A világ tengereiben lévő korallszirtek egyharmada itt találhat, amely ezernyi halfaj otthona.

A terület páratlan élővilágát a partvidékeken élő 120 millió ember, szennyeződés, a robbanóanyaggal és méreggel végzett halászat, egyes halak túlszaporodása és az éghajlatváltozás fenyegeti. A víz hőmérséklete folyamatosan emelkedik, ami veszélyezteti a korallokat.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) és a Conservation International (CI) üdvözölte az akciótervet. "Az egészséges korallzátonyok és a mangroveerdők természetes ütközőzónát képeznek a partvidéken lakók számára viharok és cunamik esetén" - fogalmaztak a szervezetek. "Fontos ezeket megvédeni, hogy az emberek jobban meg tudjanak birkózni a klímaváltozás olyan következményeivel, mint az erősebb viharok" - fogalmaztak.

A terület államai a konferencián résztvevő hetven másik országgal együtt fogadták el a manadói nyilatkozatot. A megállapodás szerint a terület védelmének kérdése a decemberi koppenhágai klímakonferencián is szerepet kapnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását