2024. május 19. - Ivó, Milán

"Hazatértek" a kék bálnák

A kereskedelmi célú bálnavadászat 1965-ös megszüntetése óta először vonultak kék bálnák Kalifornia vizeiből Kanada és Alaszka környékére; a közelmúltban a szakemberek 15 óriás bálnát azonosítottak a Csendes-óceán északi vidékén.
2009. május 13. szerda 18:41 - HírExtra
A kutatók Brit Columbia partjainál és az Alaszkai-öböl vidékén észlelték a tengeri emlősöket, noha az állatok már jó tíz éve eltűntek abból a körzetből - olvasható a yahoo hírei között (http://news.yahoo.com). Megfigyelések szerint a 15 példányból négyet előzőleg Kalifornia vizeiben láttak, ami arra utal, hogy a bálnák visszatérnek korábbi, partvidékek közötti vándorlási útvonalukra.

A kereskedelmi célú vadászatnak az 1900-as évek elején való megjelenése előtt a világ legnagyobb emlősének számító kék bálna nagy számban fordult elő Kaliforniától egészen a Csendes-óceán északi részéig.

A vadászat következményeként a húszas és a hatvanas évek között jelentősen csökkent a populáció, az óriás bálna szinte eltűnt a jeges áramlatok vidékéről, és csak nagy ritkán lehetett egy-egy példányt látni. A hetvenes években az állatok egy nagyobb csoportja azonban újra feltűnt Kaliforniai partjainál.

Tudósok eleinte azt gondolták, hogy a kaliforniai egy különálló csoportot képez az eredetileg az óceán északi részén honos populációhoz képest, de a mostani tanulmány azt mutatja: az északra kalandozó példányok a kaliforniai család részei.

A kék bálnák azonosításának céljából felvételeket készítettek az északra úszó cetfélékről, ezeket összehasonlították az óceán délebbi vidékein készített felvételekkel. A szakemberek az állatok bőrének pigmentációs mintái és uszonyaik alapján tudták azonosítani őket.

A kutatók nem tudják, miért változtatták meg az állatok vándorlási mintájukat, de elképzelhetőnek tartják, hogy a táplálékot követik. Az óceán világában bekövetkezett változások miatt ugyanis vélhetően északabbra húzódtak a krillek.A krill az a rákfajta, amely a fő táplálékforrást jelenti a bálnák számára.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Baradlay
2009. május 13. 19:05
Vegre!! Eljenek a balnak!!! Halal a japs halaszokra!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását