2024. június 16. - Jusztin

A különc hegedűs Budapesten

Csodagyerek vagy rossz ízlésű bohóc Gilles Apap, a híres-hírhedt francia hegedűművész? Ebben a kérdésben állást foglalhat állást csütörtökön a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem közönsége, ugyanis a zenész a Magyar Telekom Szimfonikus Zenekarral lép föl a szimfonikus körkép következő hangversenyén - közölte az MTI-vel Bukta Julianna sajtóreferens.
2009. április 18. szombat 16:54 - HírExtra
Gilles Apap a többi között Mozart G-dúr hegedűversenyét játssza el a Művészetek Palotájában, az estet vendégként Kovács János vezényli. Elhangzanak még Ligeti György Régi magyar társastáncai, Bartók II., Enescu I. román és Liszt II. magyar rapszódiája.

Apap nem egészen ismeretlen a hazai zenészek előtt, hiszen Vásáry Tamás zongoraművész és Keller András hegedűművész, az együttes igazgatója is játszott már a muzsikussal, akit sokan a klasszikus zenei élet Nigel Kennedynél is különcebb képviselőjének tartanak. Koncertjeinek fura jellegzetessége a dzsessz, a blues, a cigányzene, a swing, az ír, amerikai, indiai és más népzenék elemeit vegyítő, rendszerint a művek kadenciáit kibővítő, improvizatív rész, amely akár 10 perccel is meghosszabbítja egy-egy hegedűverseny időtartamát - részletezte Bukta Julianna.

Sokakat sokkol hanyag - rendszerint egy pólóból és egy nadrágból álló - ruházatával, zavarba ejtően szabad gondolkodásmódjával. Előfordul, hogy a műsorra tűzött darabokat a színpad szélére ülve adja elő, változtatja helyét a koncert során is vagy beszélgetésbe elegyedik a közönséggel is, kommentálja előadásmódját, szólóit végigénekli.

Célja, hogy az embereket és a zenét is megszabadítsa az évszázadok során rögzült, a zene és az ember igazi lényét szerinte megfojtó, akadémikus kötöttségektől. Ennek érdekében igyekszik minél többet utazni, útjai során minél többet befogadni más népek zenei kultúrájából.

Gilles Apap francia származású hegedűművész az algériai Bougie-ban, francia szülők gyermekeként látta meg a napvilágot, gyermekkorát azonban már Nizzában töltötte. Első elismerését 1985-ben szerezte, amikor a Yehudi Menuhin Verseny kortárs zenei kategóriájának első díját szerezte meg.

Hamarosan azonban szűknek érezte lehetőségeit és érdeklődése más területek felé fordult. "26 évesen kezdtem el igazán játszani a hegedűn. Jobb későn, mint soha. 17 évembe telt, amíg rájöttem (bár minden tiszteletem a halott zeneszerzőké), hogy ha van valami, ami képes megnyitni a harmadik szememet és az összes csakrámat, akkor az a népzene" - nyilatkozta egyszer Gilles Apap.

Koncertjein túl mindig olyan helyeket keres fel, ahol autentikus népzenét sajátíthat el. Ennek során megfordult Mexikóban, Indiában, Bulgáriában és sok egyéb helyen is. A Santa Barbara-i Szimfonikusok koncertmestere lett, és az elismert ír hegedűvirtuóz, Kevin Burke állandó játékpartnere. Saját kiadót alapított Apapaziz néven. Vendégül látták a Varsói Szimfonikusok, közös koncertet adott a Colors of Invention nevű német formációval, Vásáry Tamással, Keller Andrással is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását