2024. június 16. - Jusztin

Hétfőn rock 'n roll az AC/DC-vel!

A rock and roll ausztrál úttörője, az AC/DC együttes hétfőn lép fel a Papp László Budapest Sportarénában. A koncertre októberben két nap alatt elfogytak a belépők, a szerencsés jegytulajdonosok élőben is meghallgathatják, hogyan dübörög a Rock ,n, Roll Tr
2009. március 21. szombat 13:26 - HírExtra
Az együttes honlapja szerint az európai turné hátralévő 35 állomásából elvileg hat helyszínre lehet még belépőt kapni, emellett néhány jegyet még fenntartottak a fanclub tagjai számára. A június 30-i glasgow-i utolsó európai fellépésre viszont - ahol a banda a kontinenstől, a skót származású alapítók, a Young- testvérek pedig szülőhazájától is búcsúznak - már régen elkelt az összes biléta.

Az album és a turné címe, Black Ice (Fekete Jég) éppen Skóciára utal: Malcolm és Angus Young ezzel emlékezik arra, milyenek voltak gyermekkoruk telei a hideg északon, mielőtt szüleik összepakolták volna a családot és a jóval naposabb déli kontinensre költöztek volna.

A felfokozott érdeklődés a csapat nemzetközi hírneve mellett annak is szól, hogy a 2000-ben megjelent Stiff Upper Lip-et követően az AC/DC nyolc évig nem készített stúdióalbumot. Először 2004-ben kezdtek arról szállingózni hírek, hogy egy újabbra készülnek, de az érdemi munka csak 2006-ban kezdődött meg, hogy aztán 2008 őszén a polcokra kerülhessen az új CD. A rajongóknak megérte várni, mert a Black Ice-ból a nyitóhéten több mint 1,7 millió példány kelt el. Csak az Amerikai Egyesült Államokban több mint 780 ezret adtak el belőle a megjelenést követő hét napban; ennél jobban tavaly csak a Coldplay Viva la Vida című albuma kezdett az amerikai piacon.

Az album azóta húsz különböző országban, köztük Magyarországon is platinalemez lett.
Az amerikai turnésorozat október végén indult Pennsylvaniában és az európai sorozat kezdetét megelőző kisebb szünetet leszámítva folyamatosan zajlik. A teltház eddig mindenütt garantált volt, koncert is csak egy maradt el: Antwerpenben kétszer kellett volna fellépniük három nap alatt, de a második bulit az énekes Brian Johnson influenzája miatt törölni kellett.

A lassan nagypapakorú zenészek tehát jól bírják a gyűrődést, pedig amikor 36 évvel ezelőtt, 1973-ban a Young-testvérek kitalálták, hogy zenekart alapítanak, legfeljebb egymás között ábrándozhattak a világhírnévről. Már a névválasztás sem ezt sugallta: az AC/DC (alternating current/direct current, vagyis váltóáram/egyenáram) Margaret nővérük varrógépén szerepelt, mint figyelmeztető felirat. A bandába az 1973-as megalakulást követően egy évvel került be a szintén skót származású Bon Scott. Az énekes 1980-as haláláig az együttes talán legmeghatározóbb tagja volt.

Scott halála után új énekessel, Brian Johnsonnal egészültek ki és megjelentették a Back In Black című albumukat, amelyből több mint 40 milliót adtak el és ezzel a korong minden idők legnagyobb példányszámban értékesített hard rock lemeze lett. A csapatot nemcsak hard rock bandának, de a heavy metal úttörőinek is nevezik, ők viszont előszeretettel hangoztatják, hogy amit játszanak, az egyszerűen rock and roll.

Az AC/DC eddig mintegy 160 millió lemezt adott el, 2003 óta tagja a rock and roll hírességek csarnokának, 2004-ben az ausztráliai Melbourne-ben utcát neveztek el róluk. Érdekesség: a városvezetés nem engedte, hogy az AC/DC feliratot elválasztó villámjel szerepeljen az utcanévben, ezért az ott lakóknak hivatalosan az ACDC Lane nevet kell használniuk, amikor bediktálják a címüket.

A csapat nevéhez olyan világszerte ismert dalok kapcsolódnak, mint a Thunderstruck, a Let There Be Rock vagy a Highway to Hell. Jó hír a magyar rajongóknak, hogy a Black Ice Tour eddigi állomásain mindhárom számot műsorra tűzték.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását