2024. június 17. - Laura, Alida

Szétválasztaná a kormány a főbírói és az OIT-elnöki posztot

Szétválasztaná a kormány a Legfelsőbb Bíróság elnökének és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) vezetőjének posztját, ez utóbbit egyszerű többséggel választaná az Országgyűlés, hatásköre viszont kiterjedne a Legfelsőbb Bíróságra is - értesült az
2009. március 9. hétfő 11:17 - HírExtra
A jelenlegi szabályok szerint a kétharmados parlamenti többséggel megválasztott Legfelsőbb Bírósági elnök tölti be az OIT elnöki posztját is - ezt különítené el a javaslat, amelyről csütörtökre ötpárti szakértői egyeztetést hívott össze az igazságügyi és rendészeti miniszter.

Az MTI birtokába került minisztériumi kodifikációs vázlat szerint a jövőben az OIT elnökét is az Országgyűlés választaná meg, de egyszerű többséggel, és nem a köztársasági elnök, hanem a házelnök, a Legfelsőbb Bíróság elnöke és a szakminiszter javaslatára. A javaslat szerint a bíróságok központi igazgatását változatlanul az OIT látná el, de hatásköre kiterjedne a Legfelsőbb Bíróságra is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását