2024. május 19. - Ivó, Milán

Romlott a bíróságok biztonsága

A bíróságok biztonsága kifejezetten romlott - állapította meg az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT), amelynek keddi üléséről a testület szóvivője pénteken juttatott el összefoglalót az MTI-hez.
2009. február 6. péntek 18:38 - Hírextra
Az OIT január közepén jelentette be, hogy nem nyilvános üléseiről a jövőben összefoglalók révén tájékoztatja a nyilvánosságot.

Az MTI-hez pénteken eljuttatott, Ujkéry Csaba szóvivő által jegyzett dokumentum szerint a testület keddi ülésén kiemelten foglalkozott az ítélőtáblákon, illetve a megyei és fővárosi bíróságokon tavaly történt rendkívüli eseményekkel.

Az OIT megállapította, hogy "a bírósági épületekben, tárgyalókban az érintett felek által, a bíróság ellen indított támadások döntő többsége agresszívabbá vált" - olvasható az összefoglalóban.

A dokumentum kitér arra is, hogy a társadalom tűrőképességének csökkenésével állandósultak a bírákkal szemben a "kritika határát túllépő, a véleménynyilvánítás szabadságával visszaélő, gyalázkodó, alkalmasint nyomdafestéket nem tűrő alaptalan írásbeli és közvetlen szóbeli fenyegetések, és sajnos nem egy esetben tettlegességek".

Mindezek alapján a tanács azt állapította meg, hogy a bíróságok biztonsága kifejezetten romlott, nőtt a megfenyegetett, bántalmazott bírák száma és ez esetenként családtagjaikra is kiterjedt.

Szükségessé vált egyes ügyeket tárgyaló bírák hosszabb védelme - tartalmazza az összefoglaló.
Tavaly 58 rendkívüli esemény történt az ország bíróságain, ebből 19 bombariadó volt, 16 esetben pedig bírákat bántalmaztak, illetve fenyegettek. A további 23 eset között az OIT olyanokat tart számon, amelyek alatt "a fegyver bevitelétől kezdve a bíróság előtti demonstrációkat is érteni kell".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását