2024. április 30. - Katalin, Kitti

Miért kevés a női mesterszakács?

A nők többsége egész életében főz, sok közöttük a szinte már profi képességekkel megáldott háziasszony, a főzést nap mint nap mesterségszerűen űző, de névtelen üzemi szakács, ugyanakkor kevés a híres és elismert női séf. Azért ma már akadnak kivételek, it
2009. március 6. péntek 11:15 - HírExtra
A leghíresebb magyar női séfek között van a huszonéves Szulló Szabina, aki 2004-től konyhafőnöke a Gerbeaud háznak. Tehetségére már korán felfigyeltek. Viszonylag hamar arra is lehetősége nyílt, hogy ízelítőt kapjon egy osztrák, egy francia valamint egy svájci séf által vezetett konyha világából.

Ma már a világ legtekintélyesebb gasztronómiai elismeréséért, a Michelin-csillagért küzd a Gerbeaud ház általa vezetett 40 fős ínyenc éttermének konyhája, amely egészen új felfogásban, a legdivatosabb világtrendeket követve alakítja át a magyaros fogásokat.

Szabina ma jórészt erre a különleges feladatra koncentrál, bár munkája ennél összetettebb, hiszen sok bankettet, fogadást, konferenciát is vállalnak. Része az épületnek a Sörház is, egészen más arculatú ételválasztékkal és jelentős az egyéni megrendelések száma is, a 20 fős esküvőtől a 100 fős gálavacsoráig.
- Mi a szakmai hitvallása?

- Fontosnak tartom az oktatást, a versenyeken való részvételt. Legalább ilyen lényegesnek azonban a pontosságot, a precizitást, azt, hogy mindig gondosan válogatott, a szezonra jellemző friss alapanyagok kerüljenek a serpenyőbe, megőrizve az eredetiséget. A folyamatos megújulás pedig manapság elengedhetetlen - válaszolta a fiatal, törékeny hölgy. - Bár egy séf munkája eléggé tekintélyelvű, egy konyhán dolgozni mindig csapatmunka, akármilyen poszton is dolgozik az ember. Ám megfelelő szakmai tudás híján ez a tekintély pillanatok alatt elveszne - tette hozzá.

Nem tervezi, hogy külföldön nyisson éttermet, adott már a külhoni tapasztalat - de amikor ideje engedi, utazni szeret a párjával. Aki ugyancsak a szakma egyik nagy tekintélye: Széll Tamással jó ideje együtt dolgoznak a Gerbeaudban. Ha útra kelnek, főleg olyan tájakat választanak, ahol Michelin-csillagos éttermek fordulnak elő... Szabina is egy kezén meg tudja számolni, hány női séf dolgozik Magyarországon. Nem gondol arra sem, hogy saját éttermet nyisson itthon - jól érzi magát e patinás helyen, ahol párjával együtt jelentős részt vállalt a Hagyomány és evolúció című, a magyaros ételeket újra gondoló menüsor kidolgozásában.

Egy Michelin-csillagos olasz séf, Donatella Zampoli a közelmúltban éttermet nyitott a pesti belvárosban. Ez önmagában is ritkaság. Donatella Zampoli azon kevesek közé tartozik, aki az egyik ötcsillagos budapesti szálloda vendégszakácsaként és egy világhírű itáliai borászat márkaképviselőjeként érkezett Budapestre.

Olyannyira, hogy nemcsak speciális olasz finomságokat kínáló élelmiszerboltot nyitott itt, hanem egy jókora éttermet is a pesti belváros egyik megifjodó fő utcájában.
Amint Donatella az MTI-Press munkatársának elmondta, 1968 előtt Olaszországban elképzelhetetlen lett volna, hogy igazán tekintélyes séf legyen egy nő. De 68 nagy fordulatot hozott e tekintetben.

Ő maga 30 éves volt, amikor elérte a legnagyobb tekintélyű gasztronómiai kitüntetésnek számító csillagot. Ma már körülbelül 10 elsőrangú női séf dolgozik Itáliában, ami nagy szó, hiszen ez az ország tipikusan férfiközpontú, ahol a nő legfeljebb otthon főzhet, ott viszont kötelessége, hiszen a család ellátása mindig az asszonyra hárul. De közben változott a szemlélet: ha pilóták, katonák is lehetnek nők, akkor miért ne lehetnének séfek is. Mint megjegyzi, a katonaság szerinte igencsak hasonlít egy étterem belső világára, a hierarchia, a tekintélyelvűség mindkét helyen nagyon fontos.

Amikor megemlítem az interjú időzítésének apropóját - közeledik a Nőnap - bólint, igen, ez hazájában is jól ismert, kedves ünnep. Az olasz férfiak mindig mimózával kedveskednek hölgyismerőseiknek, a drága ajándék nem jellemző, legfeljebb még egy kis csokoládé jár a virág mellé. Meggyőződése, hogy Magyarországon a férfiak és a nők kapcsolata kiegyensúlyozottabb, harmonikusabb, nagyobb az egyenjogúság is, még azt is hozzáteszi, hogy e tekintetben az olaszok előtt járnak a magyarok.

Zampoli asszony - miután főzött már a budapesti Kempinskitől Kuala Lumpurig, luxushajótól moszkvai szállodáig - időközben beleszeretett Budapestbe.
- Főként a pesti utcákba, amelyek talán nem olyan rendezettek és sterilek, mint Bécsben, de sajátos, szeretnivaló a hangulatuk - jegyzi meg mosolyogva.
E vonzódásában szerepet játszik egy új szerelem is. Ma már itt él, a lánya itt jár iskolába, de minden hónapban hazalátogat, azért is, hogy fenntartsa kapcsolatát a világ egyik legtekintélyesebb borászatával.

Mint mondja, bár budapesti éttermében természetesen az olasz konyha értő és gyakorló híve, de nem áll tőle távol az osztrák-magyar stílusú konyha sem - a bécsi szelettől a palacsintáig - annál is inkább, mivel az osztrák határhoz közel nőtt fel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását